Hoe hoog is mijn WGA-uitkering?

Hoe hoog is de loongerelateerde uitkering (LGU)?

Bij het berekenen van de loongerelateerde uitkering van de WIA gaan wij uit van het sv-loon dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. We delen uw totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar) en vermenigvuldigen vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon. Als u niet werkt is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75% van uw WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is uw loongerelateerde uitkering 70% van uw WIA-maandloon.

Met de Rekenhulp voor een LGU-uitkering ziet u hoe hoog uw totale inkomen per maand ongeveer is.

Werken betekent meer inkomen

Als u werkt is de berekening anders, omdat wij een deel van het inkomen dat u met werken verdient, aftrekken van uw WIA-maandloon. De eerste 2 maanden is uw loongerelateerde uitkering 75% van uw WIA-maandloon min 75% van het bedrag dat u verdient. Vanaf de derde maand is uw uitkering 70% van uw WIA-maandloon min 70% van het bedrag dat u verdient.

Hoewel uw uitkering lager is als u werkt, is uw totale inkomen altijd hoger. Uw totale inkomen is uw uitkering plus het geld dat u verdient met werken. Hoe meer u verdient, hoe hoger uw totale inkomen is. Werken is dus altijd gunstig voor de hoogte van uw inkomen.

Toeslag

Komt u met de uitkering onder het sociaal minimum dat voor u geldt? Dan kunt u bij ons een toeslag aanvragen.

Toeslag aanvragen als u een WIA-uitkering heeft