Als de re-integratie vastloopt: het deskundigenoordeel

Re-integratie is een zaak tussen u en uw werkgever. UWV heeft hier normaal gesproken geen rol in. Maar soms loopt de re-integratie vast en komt u er niet meer uit met uw werkgever. U kunt dan advies vragen aan de vakbond of een andere belangenorganisatie. Komt u er toch niet uit? Dan kunt u UWV vragen om een onafhankelijk en deskundig oordeel over de situatie te geven.

Waarover geeft UWV een oordeel?

Wij geven op uw verzoek een deskundigenoordeel over de volgende situaties:

 • Kunt u volledig uw eigen werk doen?
 • Heeft u genoeg gedaan aan uw re-integratie?
 • Is uw aangepaste eigen werk, of ander werk dat u wilt of moet doen, passend voor u?
 • Heeft uw werkgever genoeg gedaan voor uw re-integratie?
 • Kan uw ziekteverzuim binnen 26 weken verminderen als uw werk wordt aangepast?
 • Kan uw ziekteverzuim binnen 26 weken verminderen als u herplaatst wordt in een andere passende functie, eventueel door scholing?

Uw werkgever kan ook een verzoek doen voor een deskundigenoordeel.

Wij kijken naar de geschiedenis van de re-integratie en beoordelen wat er is gebeurd. Wij geven dus géén advies over hoe het verder moet.

Waarover geeft UWV géén oordeel?

In de volgende situaties geven wij geen deskundigenoordeel:

 • Als u en uw werkgever het met elkaar eens zijn dat u niet door ziekte arbeidsongeschikt bent.
 • Als we een oordeel moeten geven over een periode nadat uw dienstverband is afgelopen, tenzij uw werkgever een eigenrisicodrager is.
 • Als u niet wilt meewerken aan het onderzoek naar uw geschiktheid voor uw eigen werk.
 • Als u een Ziektewet-uitkering van UWV heeft. Want op het moment dat wij beoordelen of u recht heeft op een Ziektewet-uitkering, hebben wij bekeken in welke mate u kunt werken. Wij geven dan geen deskundigenoordeel meer over de geschiktheid voor het eigen werk.

Waarom een deskundigenoordeel?

Het doel van ons oordeel is dat u samen met uw werkgever het re-integratietraject weer oppakt. En dat is belangrijk. Want hoe langer u niet werkt, hoe moeilijker het wordt om weer aan de slag te gaan. Het oordeel is niet bindend. Het is dus ook geen formele beslissing. U kunt er geen bezwaarschrift tegen indienen.

Wat heb ik aan een deskundigenoordeel?

Het deskundigenoordeel is een oordeel, géén advies. Het kan u helpen bij uw terugkeer naar werk en het kan u helpen met de volgende punten:

 • Houdt uw werkgever uw loon in? Dan kunt u proberen alsnog uw loon te krijgen door een loonvordering in te stellen bij de rechter. Daarvoor heeft u een deskundigenoordeel nodig.
 • Kunt u wel werken, maar krijgt u van uw werkgever geen kans? Dan kunt u een deskundigenoordeel aanvragen over de re-integratie-inspanningen van uw werkgever.

Deskundigenoordeel aanvragen

Vraag het deskundigenoordeel aan bij UWV met het formulier 'Aanvraag deskundigenoordeel door werknemer'.

Aanvragen deskundigenoordeel door werknemer

U betaalt hiervoor € 100. Uw werkgever kan het deskundigenoordeel aanvragen met het formulier 'Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever'.

De uitslag van het deskundigenoordeel krijgt u na 2 tot 4 weken.