Werken en een WW-uitkering

Krijgt u een WW-uitkering en gaat u weer volledig of gedeeltelijk aan het werk?
Bijvoorbeeld:

  • U gaat (meer) werken in loondienst.
  • U gaat (meer) werken als zelfstandige.
  • U krijgt andere inkomsten naast uw WW-uitkering.
  • U doet een vriendendienst of u helpt iemand met een klus.

Geef dit dan aan ons door met het 'Wijzigingsformulier WW'. 

Invullen Wijzigingsformulier WW

Loonheffingskorting

Heeft u naast uw werk nog een WW-uitkering? Dan kiest u zelf hoe u uw loonheffingskorting wilt laten toepassen. U kunt loonheffingskorting laten toepassen op uw loon of op uw uitkering. Zo voorkomt u dat u een nabetaling moet doen aan de Belastingdienst. Het is meestal het gunstigst om de loonheffingskorting op het hoogste inkomen te laten toepassen.

Wilt u de loonheffingskorting op uw loon laten toepassen, dan geeft u aan ons door dat u geen loonheffingskorting op uw uitkering wilt. Dit doet u met het ‘Wijzigingsformulier WW’. Kijk voor meer uitleg op Loonheffingskorting.

Invullen Wijzigingsformulier WW

Meld elk klusje

U moet elk werk dat u doet tijdens uw WW-uitkering aan ons melden. Ook als u af en toe een klusje doet. En of dit nu betaald of onbetaald is. Alles telt als werk. Wij moeten weten wat voor werk u doet, voor hoeveel uur en wat uw eventuele inkomsten zijn. Ook als dat werk buiten kantooruren is, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend. Zo kunnen wij bepalen of het soort werk, de gewerkte uren of de inkomsten gevolgen hebben voor uw uitkering.

Hoeveel mag ik bijverdienen?

U mag zoveel als u wilt bijverdienen. Wij trekken uw inkomsten af van uw WW-maandloon. Als u meer dan 87,5% van uw WW-maandloon verdient, stopt uw WW-uitkering. Kijk voor meer uitleg hieronder bij ‘Ik ga werken in loondienst’.

Let op: bent u tijdens uw WW-uitkering een eigen bedrijf gestart en heeft u inkomsten uit dat bedrijf? Dan gelden er andere regels over hoe we uw inkomsten verrekenen. Kijk op Bedrijf starten met een WW-uitkering voor meer informatie.

Ik ga wisselende uren werken

Als u weer gaat werken, moet u dit aan ons doorgeven. Dit doet u met het Wijzigingsformulier WW op Mijn UWV. Gaat u wisselende uren werken? Dan geeft u het volgende aan ons door:

  • Hoeveel uur u denkt te gaan werken. Dit mag een schatting zijn. Deze schatting vult u op het Wijzigingsformulier WW in bij: ‘Gemiddeld aantal uur dat u per week gaat werken’. Geef deze wijziging in ieder geval binnen 1 week nadat de wijziging bij u bekend was, of had kunnen zijn aan ons door. Dan kunnen wij uw wijziging goed en snel verwerken.
  • Uw inkomsten uit werk. Deze geeft u elke maand aan ons door met de Inkomstenopgave op Mijn UWV.

Als u met het 'Wijzigingsformulier WW' doorgeeft dat u weer gaat werken, heeft dat geen invloed op de hoogte van uw uitkering. Pas nadat wij uw Inkomstenopgave met uw ingevulde inkomsten hebben ontvangen, bekijken wij of de hoogte van uw uitkering moet worden aangepast.

Solliciteren

Als u naast uw baan uw WW-uitkering behoudt, moet u doorgaan met solliciteren.