Vervoer

Aanpassingen aan auto

Wij vergoeden de goedkoopste oplossing die voor u geschikt is. Zo kunnen wij ook oordelen dat het goedkoper is om taxivervoer te vergoeden in plaats van een aanpassing van uw (bruikleen)auto.

Welke aanpassingen vergoedt UWV?

Wij vergoeden alleen aanpassingen aan de besturing en bediening van uw (bruikleen)auto als deze speciaal voor gehandicapten zijn ontwikkeld. Zaken die ook voorkomen in vergelijkbare auto’s voor niet-gehandicapten vergoeden wij meestal niet. Denk hierbij aan het installeren van een automaat of een standaard rembekrachtiging. Cruise control of een extra verwarmde voorstoel zijn voorbeelden van faciliteiten die wel vergoed kunnen worden. Maar alleen als deze noodzakelijk zijn vanwege uw ziekte of handicap. Ook over andere aanpassingen, zoals een kofferbaklift en oprijgoten voor een rolstoel, beoordelen wij of deze voor u noodzakelijk zijn.

Voorwaarden aanpassingen besturing en bediening auto

U moet voldoen aan de algemene voorwaarden. Voor aanpassingen die van invloed zijn op de besturing en de bediening van de auto, moet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aangeven dat u ze nodig heeft. Daarvoor heeft het CBR een medische verklaring nodig van een arts (niet uw huisarts) en een zogenoemde 'Eigen Verklaring'. Die verklaring vraagt u aan bij uw gemeente. Het kan zijn dat het CBR u vervolgens een rijtest laat doen. Als wij beoordelen dat dit nodig is, kunnen wij de kosten van deze test voor u betalen. Stuur dan met uw aanvraag een kopie van het betaalbewijs mee. U vraagt een vergoeding voor deze voorziening aan via Mijn UWV. De aanpassingen worden vermeld op de achterkant van uw rijbewijs.

Hoe vraag ik een aanpassing aan?

Als u uw (bruikleen)auto wilt laten aanpassen, kunt u dit bij ons aanvragen met het formulier 'Aanvraag vergoeding vervoer'. Wij werken met vaste leveranciers die zijn gespecialiseerd in het aanpassen van auto’s. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, sturen wij u een brief met daarin onze beoordeling.

Aanvragen voorziening: vergoeding vervoer

Wie past de auto aan?

Als wij uw aanvraag goedkeuren, bepalen wij welk bedrijf de aanpassingen gaat doen. Wij kijken dan naar de deskundigheid van het bedrijf en de afstand tot uw woonplaats. Hebben wij een bruikleenauto aan u toegekend? Dan regelt Welzorg (de leverancier van de bruikleenauto) de aanpassingen voor u. U hoeft ons geen offerte of rekening te sturen.

Wacht met aanpassen!

Wacht altijd met het aanpassen tot wij een beslissing hebben genomen over uw aanvraag. U kunt geen vergoeding aanvragen bij UWV als u de aanpassing al heeft laten doen. Doet u dit wel? Dan vergoeden wij de kosten niet.