Denkt u dat u voorlopig niet kunt werken, misschien wel nooit meer? Voor de WIA-uitkering geldt een wachttijd van 2 jaar (104 weken). Heeft u geen Ziektewet-verzekering, houd er dan rekening mee dat u de eerste 2 jaar geen inkomen heeft.

Nadat u 88 weken ziek bent, en u door uw gezondheidssituatie niet meer (volledig) aan het werk kunt, kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Na uw aanvraag krijgt u eerst een gesprek met een arts en een arbeidsdeskundige. Deze kijken wat u met uw ziekte of handicap nog wel kunt en wat u kunt verdienen.

Of u een WIA-uitkering krijgt is afhankelijk van 4 vragen. Ook de hoogte en de duur van de uitkering zijn hiervan afhankelijk:

  • Hoeveel kunt u nog werken en verdienen?
  • Hoeveel werkt u?
  • Hoe hoog is uw verzekerd dagloon?
  • Hoeveel jaar heeft u gewerkt (uw arbeidsverleden)?

U krijgt geen WIA als u meer dan 65% kunt verdienen van het loon dat een gezond persoon met een soortgelijke ervaring en opleiding kan verdienen. Lees meer op Ik heb een WIA-uitkering.

WAO

Heeft u een WAO-verzekering en een WAO-uitkering van minder dan klasse 45-55%? En verslechtert uw gezondheid? Dan kan na een wachttijd van 2 jaar uw uitkering worden aangepast.