Zorgverzekeringswet

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. De zorgverzekering bestaat uit een basispakket en eventueel een aanvullende verzekering. U betaalt hiervoor een premie. Daarnaast betaalt u een bijdrage aan de overheid.

Bijdrage aan de overheid

Voor de zorgverzekering betaalt u een bijdrage aan de overheid. Deze bijdrage hangt af van de hoogte van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger uw bijdrage. Dit is de inkomensafhankelijke bijdrage. De inkomensafhankelijke bijdrage wordt automatisch ingehouden op uw loon of uitkering.

Premie aan zorgverzekeraar

Behalve de inkomensafhankelijke bijdrage betaalt u premie aan uw zorgverzekeraar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt ieder jaar een richtpremie vast voor de zorgverzekering. De zorgverzekeraars hoeven zich daar niet aan te houden. Daarom kan de premie voor iedereen met hetzelfde basispakket verschillen.

Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u de kosten van de basisverzekering misschien voor een deel vergoed krijgen. U kunt hiervoor zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst

Wat zijn mijn plichten?

Denk eraan dat u met een uitkering een aantal plichten heeft.

Wat zijn mijn plichten?

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact
Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten