Hulp bij het aflossen van mijn schulden

Wat kan UWV voor mij doen?

Schuld kwijtschelden

Heeft u een schuld bij UWV? Bijvoorbeeld omdat u een deel van uw uitkering moet terugbetalen? Soms schelden wij uw schuld helemaal of gedeeltelijk kwijt. Dan gelden er wel enkele voorwaarden:

  • U moet zich minimaal 3 jaar aan de betalingsregeling houden. U mag slechts 1 keer een betalingsachterstand van maximaal 6 maanden hebben gehad. Die achterstand moet u wel op tijd met rente hebben terugbetaald.
  • Het (gezamenlijke) inkomen van u en uw partner is minimaal 3 jaar niet hoger geweest dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Welke termijn en welk percentage voor u gelden, hangt af van de hoogte van uw schuld bij UWV en van de hoogte van het bedrag dat u maandelijks aan UWV betaalt.

Let op: is uw schuld bij UWV ontstaan, omdat u zich niet heeft gehouden aan uw informatieplicht? Dan geldt bij deze voorwaarden een periode van 5 jaar. Is uw schuld na 1 januari 2013 ontstaan? Dan geldt een periode van 10 jaar.

Heeft u een schuld bij ons, omdat u ons niet op tijd of niet volledig heeft ingelicht over uw situatie? Dan kunnen wij uw schuld alleen kwijtschelden als u al minimaal de helft van de schuld betaald heeft. Boetes kunnen wij niet kwijtschelden.