Hoe u een IOW-uitkering aanvraagt, hangt af van de uitkering waarvan de maximale duur is bereikt.

IOW-aanvraag na loongerelateerde uitkering (WGA)

Als u in aanmerking komt voor een IOW-uitkering, dan ontvangt u van ons vanzelf een formulier om een IOW-uitkering aan te vragen. Komt u in aanmerking maar heeft u geen formulier ontvangen? Neem dan contact met ons op via UWV Telefoon Werknemers. U vindt het telefoonnummer op Service & contact. Houd uw burgerservicenummer (BSN) dan bij de hand. Wij kunnen u dan sneller helpen.

IOW-uitkering aanvragen voordat uw WW-uitkering stopt

  1. IOW aanvragen?
  2. Kan vanaf 5 weken voor einde WW

  3. Via Mijn UWV

Vanaf 5 weken voordat uw WW-uitkering stopt kunt u een IOW-uitkering aanvragen via Mijn UWV. Het online formulier staat dan vanzelf voor u klaar. Wij beoordelen uw aanvraag op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn.

IOW-aanvraag na WW-uitkering

  1. Aanvragen duurt ongeveer 15 minuten

  2. Vul uw gegevens in

  3. Download na afloop uw ontvangstbewijs

Nadat u op Mijn UWV bent ingelogd, heeft u 15 minuten de tijd om de aanvraag in te vullen en te versturen. Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u de aanvraag steeds verlengen met 15 minuten. Het is belangrijk dat u dit doet, anders moet u opnieuw beginnen met het invullen van de aanvraag. U krijgt automatisch een melding als de 15 minuten bijna om zijn.

Houd een overzicht van uw inkomsten bij de hand, voordat u begint met invullen.

Tijdens het invullen, vragen wij u of u loonheffingskorting wilt toepassen. Kijk voor meer informatie over wat loonheffingskorting betekent op belastingdienst.nl.

Nadat u het aanvraagformulier heeft ingediend, verschijnt een ontvangstbevestiging in beeld. Wij raden u aan deze bevestiging direct te downloaden. U heeft dan altijd een digitale kopie van uw aanvraag. Wij sturen geen aparte ontvangstbevestiging per mail.

Beslissing IOW-aanvraag

  1. Meld u aan voor de Berichtenbox

  2. Binnen 8 weken antwoord

  3. U krijgt een beslissingsbrief

Binnen 8 weken beslissing

Wij laten u binnen 8 weken na uw aanvraag weten of u een IOW-uitkering krijgt. Het kan voorkomen dat u al eerder bericht van ons ontvangt over de beslissing. Als u zich aanmeldt voor de Berichtenbox op mijnoverheid.nl, krijgt u vanzelf bericht zodra de beslissing voor u klaarstaat.

Hoogte en duur IOW-uitkering

Als u recht heeft op een IOW-uitkering, dan staat in de beslissingsbrief hoe hoog uw uitkering is. Ook staat in deze brief tot welke datum u recht heeft op de uitkering. Als blijkt dat uw inkomsten onder het sociaal minimum komen, dan kunt u eventueel een toeslag aanvragen. Vraag de toeslag dan zo snel mogelijk aan. Bij voorkeur tegelijk met de aanvraag voor uw IOW-uitkering.

Als u geen recht heeft op een IOW-uitkering heeft, dan heeft u misschien recht op een IOAW-uitkering of een bijstandsuitkering.