Waar ben ik verzekerd als ik inkomen heb uit meer landen van de EU, de EER of Zwitserland?

Als u in een EU/EER-land of Zwitserland werkt, dan bent u verzekerd in het land waar u werkt.
Werkt u in meer landen? Ook dan bent u in 1 land verzekerd.

Ik werk ook in mijn woonland

Verdient u 25% van uw inkomen in uw woonland? Of besteedt u 25% van uw werktijd in uw woonland? Dan geldt de wet van uw woonland. Dit is ook het geval als u meer werkgevers heeft.

Ik werk minder in mijn woonland

Verdient u minder dan 25% van uw inkomen in uw woonland? Of besteedt u minder dan 25% van uw werktijd in uw woonland? Dan bent u in een ander land verzekerd. Hierbij ontstaan verschillende mogelijkheden:

  • Bent u in dienst van 1 werkgever? Dan gelden de regels van het land waar deze werkgever gevestigd is.
  • Bent u in dienst van meer werkgevers in hetzelfde land? Dan gelden de regels van het land waar deze werkgevers gevestigd zijn.
  • Bent u in dienst van meer werkgevers in 2 landen? En is 1 van die landen uw woonland? Dan gelden de regels van het andere land. Dit komt omdat u minder dan 25% van het totaal in uw woonland werkt.
  • Bent u in dienst van meer werkgevers in verschillende landen? Maar woont u niet in een van die landen? Dan gelden de regels van het land waar u woont.

Let op: Het gaat om 25% van de totale verdiensten of werktijd.

Werkloosheidsuitkering of Ziektewet-uitkering staat gelijk aan werk

Ontvangt u een werkloosheidsuitkering of Ziektewet-uitkering? Dan wordt er gehandeld alsof u werkt. Dit geldt niet als u een WIA-uitkering ontvangt.

Is de uitkering of de periode waarover u uw uitkering ontvangt, hoger dan 25% van de totale verdiensten of werktijd? Dan blijft de wetgeving van uw woonland gelden.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact
Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten