Hoe berekent UWV het fictieve inkomen?

Als u een WW-uitkering ontvangt, moet u soms uw gewerkte uren aan ons doorgeven. Dat doet u in de volgende situaties:

De uren die u aan ons doorgeeft, verrekenen wij met uw WW-uitkering. Hiervoor berekenen wij een zogenoemd fictief inkomen per maand. Dit is niet het inkomen dat u die maand heeft verdiend, het is een berekening. Wij berekenen uw fictieve inkomen als volgt:

  • Wij rekenen het dagloon dat u in loondienst verdiende om naar een bedrag per uur. U vindt uw dagloon in de brief met de beslissing over uw WW-aanvraag.
  • De uitkomst hiervan vermenigvuldigen we met het aantal uren dat u per maand werkt als zelfstandige of in overige niet-verzekeringsplichtige werkzaamheden.

Voorbeeld berekening fictief inkomen

U werkte 40 uur per week en u bent volledig ontslagen. Uw dagloon is € 180. Als u gemiddeld 8 uur per dag werkte, is uw uurloon € 180 : 8 = € 22,50.
Tijdens uw WW-uitkering gaat u 80 uur per maand werken. 80 x € 22,50 = € 1.800. Dat is uw fictieve inkomen.

Berekening WW-uitkering met fictief inkomen

Het fictieve inkomen trekken wij af van uw WW-maandloon. Met het bedrag dat overblijft, berekenen wij uw WW-uitkering. De eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat bedrag. Daarna is uw uitkering 70% van dat bedrag. Uw WW-uitkering stopt als uw fictieve inkomen hoger is dan 87,5% van uw WW-maandloon.

Minder of meer uren werken als zelfstandige

Als u (tijdelijk) minder uren werkt als zelfstandige, gaat uw WW-uitkering niet omhoog. Gaat u meer uren werken? Geef dit dan door via uw Inkomstenopgave. Wij berekenen dan opnieuw uw fictieve inkomen.

Service & contact

Heeft u hulp nodig?

Wij helpen u graag!

Service & contact
Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten