Wat is de beslagvrije voet?

In verschillende situaties kunt u bij UWV te maken krijgen met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van uw inkomsten waarop een schuldeiser geen beslag mag leggen. Dit is om te zorgen dat u geld overhoudt voor uw levensonderhoud. Als wij beslag leggen op uw inkomsten, dan houden wij altijd rekening met uw beslagvrije voet.

Maar de beslagvrije voet is niet alleen belangrijk bij beslag. We gebruiken de beslagvrije voet namelijk ook als we een bedrag dat u moet terugbetalen inhouden op uw uitkering. Of als we een betalingsregeling met u afspreken. De beslagvrije voet is dan een hulpmiddel om te bepalen hoeveel u per maand kunt terugbetalen.

Berekening van de beslagvrije voet

De beslagvrije voet die voor u geldt, hangt af van uw leefsituatie en uw inkomsten. Wij berekenen de beslagvrije voet met onze eigen informatie en gegevens van de Basisregistratie Personen (BRP) en de Belastingdienst.

Controleer uw overzicht

Als wij uw beslagvrije voet berekenen, dan krijgt u van ons een overzicht met de bedragen die wij daarbij hebben gebruikt. Het is belangrijk dat u dit overzicht goed controleert. Anders krijgt u misschien een lager bedrag dan waar u recht op heeft. Klopt er iets niet? Geef dit dan door met het formulier ‘Aanpassen gegevens voor berekening beslagvrije voet’ op Mijn UWV.

Beslag op uw uitkering

Heeft u ergens anders schulden, bijvoorbeeld bij een overheidsdienst of een bedrijf? Dan kan de schuldeiser beslag leggen op uw uitkering. De beslaglegger moet rekening houden met uw beslagvrije voet en u een berekening sturen. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met de beslaglegger.

Meer informatie over de beslagvrije voet leest u op beslagvrijevoet.nl.

Service & contact

Heeft u hulp nodig?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten