Hoe regelt u het aanvullend geboorteverlof?


Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken. U krijgt dan een uitkering van 70% van uw dagloon. Er geldt een maximumdagloon. U neemt het op binnen 6 maanden na de geboorte van uw kind. Hoe u dit doet bespreekt u met uw werkgever. Bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar of verspreid over de 6 maanden.

Voor het opnemen van het aanvullend geboorteverlof geldt een aantal voorwaarden.

Zo regelt u het

Geef bij uw werkgever aan dat u aanvullend geboorteverlof wilt opnemen. Uw werkgever vraagt dan het verlof bij ons aan. Hiervoor heeft hij het volgende nodig:

  • de geboortedatum van uw kind;
  • het aantal weken dat u het verlof wilt opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken);
  • de ingangsdatum van het aanvullend geboorteverlof. De eerst mogelijke ingangsdatum is 1 week nadat het standaard geboorteverlof is ingegaan;
  • de bevestiging dat u het standaard geboorteverlof van 1 keer het aantal werkuren per week heeft opgenomen. De eerst mogelijke ingangsdatum van het standaard geboorteverlof is de dag na de geboortedatum van uw kind. Dit verlof moet opgenomen zijn binnen 1 maand na de geboortedatum.

Kan of wil uw werkgever de uitkering niet aanvragen? Bel dan met UWV Telefoon Werknemers. U vindt het telefoonnummer op Service & contact.

De betaling van uw uitkering

Wij betalen de uitkering aan uw werkgever. We kunnen de uitkering ook aan u betalen als uw werkgever hiervoor kiest in de aanvraag.

Wat betekent het voor uw inkomsten?

Tijdens het aanvullend geboorteverlof is uw loon 30% lager. Bij een hoger inkomen kan dit zelfs meer zijn. Het dagloon heeft namelijk een maximum. Soms vult uw werkgever de uitkering aan tot 100%. Dit staat dan in uw cao.

Wordt uw loon tijdens het aanvullend geboorteverlof lager? Dan komt u tijdens het verlof misschien onder het sociaal minimum. U kunt dan geen toeslag van UWV krijgen.

Het opnemen van aanvullend geboorteverlof heeft misschien gevolgen voor de toeslagen die u ontvangt van de Belastingdienst. Meer informatie vindt u op belastingdienst.nl/toeslagen. Of u kunt bellen met de BelastingTelefoon via 0800 - 05 43.

Lees meer over het aanvullend geboorteverlof