Wat is WW?

Bent u werkloos, of wordt u dat binnenkort? Dan heeft u waarschijnlijk minder inkomen. U vraagt dan een WW-uitkering aan. WW staat voor Werkloosheidswet. Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen. U krijgt WW in de periode dat u een nieuwe baan zoekt. Deze uitkering ontvangt u van UWV. In de tijd dat u werkloos bent, heeft u dus regelmatig met UWV te maken.

Wanneer krijg ik een WW-uitkering?

U krijgt niet automatisch een uitkering als u werkloos bent. Deze moet u zelf aanvragen. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent verzekerd voor werkloosheid, u had bijvoorbeeld een werkgever.
  • U raakt minimaal 5 uur werk kwijt.
    Let op: krijgt u na uw ontslag meteen een nieuwe baan voor hetzelfde aantal uur of meer? En krijgt u minder loon? Dan kunt u geen WW-uitkering krijgen om uw inkomen aan te vullen.
  • U kunt direct ander werk aannemen.
  • U heeft in de 36 weken voor u werkloos werd, minstens 26 weken gewerkt.
  • U zit niet door uw eigen schuld zonder werk.

Hoelang krijg ik een WW-uitkering?

Hoe lang u WW krijgt, hangt af van uw arbeidsverleden. Op de pagina Hoe lang kan ik een WW-uitkering krijgen leest u hier meer over. 

Hoe hoog is mijn WW-uitkering?

Hoeveel WW u krijgt, hangt af van wat u gemiddeld verdiende in het jaar voordat u werkloos werd . De eerste 2 maanden krijgt u 75% van uw WW-maandloon . Daarna wordt dat 70%. Met een rekenhulp kunt u uitrekenen hoe hoog uw WW-uitkering ongeveer wordt. Meer informatie over de rekenhulpen staat op Rekenhulp voor de hoogte van mijn inkomen.

Wanneer vraag ik een WW-uitkering aan?

Dit kan vanaf 1 week voordat u werkloos wordt. En tot uiterlijk 1 week nadat u werkloos bent geworden . Vraagt u de uitkering later aan? Dan krijgt u misschien tijdelijk een lagere uitkering. 

Wat moet ik doen om een WW-uitkering aan te vragen?

U vraagt een WW-uitkering aan via werk.nl. Dit is de UWV-website waarop u bijvoorbeeld ook uw sollicitaties aan ons doorgeeft.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Heeft u een WW-uitkering aangevraagd? Dan kunt u de status van uw aanvraag bekijken op Mijn UWV. Mijn UWV is de beveiligde omgeving op uwv.nl. De gegevens hier zijn alleen voor u te zien.

Ander werk zoeken

Heeft u een WW-uitkering gekregen? Dan moet u solliciteren om een nieuwe baan te vinden. Op werk.nl heeft u een persoonlijke pagina die u helpt bij het vinden van een nieuwe baan. Hierop kunt u bijvoorbeeld uw cv plaatsen en een online sollicitatietraining volgen.

Lees meer over WW op Ik word werkloos.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten