Ik word werkloos en werk in het buitenland

Niet verzekerd in Nederland

Ik werk in een verdragsland

Werkt u in een verdragsland en wordt u werkloos? Als u verzekerd bent in het verdragsland, gelden voor u de regels van het land waar u werkt. Of u recht heeft op een werkloosheidsuitkering, hangt af van de afspraken die zijn gemaakt met het land waar u werkt.

Samentellingsregeling

Is in het verdrag met het land waar u werkt een afspraak over werkloosheid gemaakt? Dan gaat het vaak om een samentellingsregeling. Deze regeling kan gunstig voor u zijn als u niet lang genoeg in dat land werkte om een werkloosheidsuitkering te krijgen.

Terug in Nederland

Keert u na uw ontslag meteen terug naar Nederland? Dan heeft u geen recht op een Nederlandse WW-uitkering. U moet dan eerst weer in Nederland werken. Wordt u daarna weer werkloos? Dan worden de periodes die u werkte in het andere land opgeteld bij de periodes die u werkte in Nederland.

Let op: met Australiƫ, Canada, India, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zijn geen afspraken gemaakt over werkloosheid. Als u werkloos wordt in een van deze landen, bepaalt het land waar u werkte of u lang genoeg heeft gewerkt om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Keert u na uw ontslag terug naar Nederland? Dan begint u opnieuw met de opbouw van uw arbeidsverleden. De periodes die u werkte in deze landen spelen dan geen rol.