Met een WW-uitkering naar het buitenland

Ik zoek werk in de EU, EER of Zwitserland met een volledige WW-uitkering

Wat gebeurt er als ik in het buitenland weer werkloos word?

Heeft u een baan gevonden in het buitenland, maar wordt u weer werkloos? Afhankelijk van uw situatie vraagt u in Nederland of in het buitenland een werkloosheidsuitkering aan.

Ik woon in Nederland

Woont u in Nederland en werkt u in een land van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland? Als u weer werkloos wordt, kunt u een Nederlandse WW-uitkering aanvragen bij UWV. Schrijf u eerst bij ons in als werkzoekende. Houd er rekening mee dat u in Nederland beschikbaar moet zijn voor werk. Bij het beoordelen van uw aanvraag kijkt UWV naar de periodes die u in het buitenland werkte. Om aan te tonen dat u in het buitenland werkte en verzekerd was, heeft u Formulier PD U1 nodig. Met dit formulier kunnen wij de hoogte en duur van uw uitkering sneller vaststellen. U kunt het formulier aanvragen bij de uitkeringsorganisatie in het land waar u werkte.

Ik blijf voorlopig in het buitenland

Woont u in een EU/EER-land of Zwitserland? Of woont u in Nederland, maar keert u na uw ontslag niet direct terug naar Nederland? Dan vraagt u in het buitenland een werkloosheidsuitkering aan. De periodes die u in Nederland werkte, tellen mee bij de beoordeling van uw aanvraag. Om aan te tonen dat u in Nederland werkte en verzekerd was, heeft u Formulier PD U1 nodig. Met dit formulier kan de uitkeringsorganisatie in het buitenland de hoogte en duur van uw uitkering sneller vaststellen. U kunt Formulier PD U1 aanvragen bij UWV.

Let op: als u een werkloosheidsuitkering van een EU/EER-land of Zwitserland ontvangt, bent u in dat land verzekerd voor de sociale zekerheid. Als u daarna weer (gedeeltelijk) aan het werk gaat, verandert dit misschien. Dit komt omdat u dan inkomsten heeft uit meer landen.