Internationaal

Woont u in Nederland en werkt u bijvoorbeeld in Duitsland of België? Of omgekeerd: werkt u in Nederland en woont u in bijvoorbeeld Duitsland of België? Dan bent u grensarbeider als u 1 keer per week of vaker tussen uw woon- en werkland reist.

Waar ben ik verzekerd als grensarbeider?

Als grensarbeider bent u meestal verzekerd voor de sociale zekerheid in het land waar u werkt. Maar het is soms ook mogelijk om verzekerd te zijn in uw woonland. U bent in dat geval geen grensarbeider.

Uw recht op een uitkering

Bij het vaststellen van uw recht op een uitkering tellen ook mee de periodes die u werkte in andere landen. Het gaat dan om de landen van de EU, de EER of Zwitserland. U moet wel verzekerd zijn geweest tijdens die periodes. Om aan te tonen dat u in deze landen heeft gewerkt en verzekerd was, kunt u Formulier PD U1 opvragen bij de uitkeringsorganisaties van deze landen. Als u in het verleden in Nederland gewerkt heeft, vraagt u 'Formulier PD U1' aan bij UWV.

Wordt u als grensarbeider ziek, arbeidsongeschikt of werkloos? Dan heeft u recht op een uitkering, als u voldoet aan de regels van het land waar u verzekerd bent.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact
Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten