Ik word ziek en ben grensarbeider

Ik woon in Nederland en werk in Duitsland

Woont u in Nederland, maar werkt u in Duitsland en bent u daar verzekerd? Dan betaalt uw werkgever uw loon door als u ziek wordt. Dit geldt voor de eerste 6 weken van uw ziekte. Daarna krijgt u het ziekengeld van de Krankenkasse, waarbij u ingeschreven bent via uw Krankenversicherung.

Waar meld ik mij ziek?

U meldt zich eerst ziek bij uw werkgever. U meldt zich daarna ziek via UWV Telefoon Werknemers. U vindt het telefoonnummer op Service & contact. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Wij kunnen u dan sneller helpen. Geef dan uw eerste ziektedag aan ons door.

In Nederland of in Duitsland op controle?

De arts van UWV roept u op voor een medisch onderzoek. U hoeft hiervoor dus niet naar Duitsland, tenzij u dat duidelijk heeft aangegeven bij uw ziekmelding. Neem naar dit bezoek uw inschrijving van de Krankenkasse mee en een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart). U bent verplicht naar de afspraak te komen. Als u dit niet doet, of als u zich te laat ziek meldt, brengen wij hiervan de Krankenkasse op de hoogte.

De resultaten van dit medisch onderzoek stuurt UWV naar de arts van de Krankenkasse. Als de Krankenkasse wil dat er vervolgonderzoek komt, doet UWV dit ook.

Verklaring van de huisarts

Volgens de Duitse wet bent u verplicht uw Duitse werkgever een verklaring te geven van uw huisarts. In de praktijk kan dit niet, omdat Nederlandse artsen deze verklaring niet geven. Gebruik daarom als verklaring de uitnodigingsbrief om bij de arts van UWV te komen.

Waar meld ik mij beter?

Bent u beter? Geef dit door aan uw werkgever. Meld het ook aan UWV, als u bij ons het medisch onderzoek heeft gehad. Bel naar UWV Telefoon Werknemers. U vindt het telefoonnummer op Service & contact. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Wij kunnen u dan sneller helpen.