Mogelijkheden om bedrijf te starten vanuit WW

Ik begin mijn bedrijf: zonder startperiode, met behoud van WW

Mijn WW-uitkering is gestart voor 1 juli 2015

Had u voor 1 juli 2015 een WW-uitkering en wilt u een eigen bedrijf beginnen zonder startperiode? Dan kunt u gebruikmaken van de urenkorting. U heeft dan geen toestemming nodig van uw adviseur werk om uw bedrijf op te zetten.  

U geeft direct vanaf het begin aan UWV door hoeveel uren u aan uw bedrijf besteedt. Hiervoor gebruikt u het Wijzigingsformulier WW. Deze uren trekken wij van uw WW-uitkering af. Het gaat hierbij om alle uren die u aan uw bedrijf besteedt, behalve de reisuren naar uw vaste werkplek.

WW-uitkering gaat blijvend omlaag

Over een periode van 4 weken kijken wij naar het gemiddelde aantal uren dat u aan uw eigen bedrijf besteedt. Deze 4 weken zijn gelijk aan de periode waarover u uw WW-uitkering krijgt. Het gemiddelde aantal uren dat u werkt, wordt definitief van uw WW-uitkering afgehaald. Werkt u in de periode daarna minder uren als zelfstandige? Dan gaat uw uitkering niet omhoog.

Voorbeeld: uitkering gaat blijvend omlaag

Werkt u in een periode van 4 weken gemiddeld 15 uur per week als zelfstandige? Dan draagt u vanaf dat moment voor 15 uur het ondernemersrisico. U krijgt voor die uren geen WW-uitkering meer. Werkt u in de week daarna maar 10 uur als zelfstandige, dan gaat uw uitkering niet omhoog. U krijgt dus blijvend minder uitkering. Houd er rekening mee dat uw uren snel kunnen oplopen en uw WW-uitkering dus ook snel lager wordt.

Invullen Wijzigingsformulier
Blijf solliciteren

Start u uw eigen bedrijf met de urenkorting? Dan moet u voor de uren waarvoor u nog WW ontvangt, blijven solliciteren. 

Uren bijhouden voor de Belastingdienst

U bent niet verplicht om uw uren aan de Belastingdienst door te geven. Het is wel verstandig om uw uren bij te houden. Als u voldoende uren als zelfstandige werkt, kunt u namelijk ondernemersaftrek krijgen.