U kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar een baan. Ziet u een vacature voor een baan die bij u past? Reageer dan door een sollicitatiebrief te schrijven. Misschien wordt u daarna uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

Open sollicitatie

Ook als een bedrijf geen advertentie heeft gezet, kunt u informeren of er werk voor u is. U kunt dat doen door een brief te sturen, te bellen of langs te gaan. Dit heet een open sollicitatie.

Netwerken

Misschien weet iemand in uw omgeving waar ze nog iemand zoeken voor werk dat bij u past. Veel werkzoekenden vinden een baan door tips van vrienden of bekenden. Dit heet netwerken.

Werk.nl

Op werk.nl kunt u uw cv plaatsen. U ontvangt dan automatisch passende vacatures. Ook vindt u op werk.nl handige tips voor het vinden van een baan. U kunt er terecht voor bijvoorbeeld:

  • vacatures
  • een beroepentest
  • sollicitatietips

Vacatures voor Wajongers

UWV heeft contact met werkgevers die hun best willen doen voor mensen met een Wajong-uitkering. Zij bieden stages en banen aan voor mensen met een ziekte of handicap. U leest hier meer over op werk.nl.

Proefplaatsing

Heeft u een werkgever gevonden die u een kans wil geven, maar twijfelt hij of u geschikt bent voor het werk? Dan is een proefplaatsing misschien een goede oplossing. U gaat dan 2 maanden werken bij een werkgever. Hierdoor krijgt u de kans om ervaring op te doen en u te bewijzen in de functie. Hiervoor heeft u toestemming nodig van UWV. U en de werkgever vragen de proefplaatsing samen aan.

Wat vertel ik een werkgever over mijn Wajong-uitkering?

U hoeft uw werkgever niet te vertellen dat u een Wajong-uitkering heeft. Niet tijdens uw sollicitatie en niet daarna. Maar het kan soms handig zijn om dit wel te doen. Er zijn namelijk voordelen en regelingen voor de werkgever als hij u aanneemt. Weet u niet zeker wat u wilt vertellen? Bespreek dit dan met uw arbeidsdeskundige.

Het kan wel goed zijn om te vertellen dat voor u de no-riskpolis geldt. Daarmee krijgt uw werkgever een deel van uw loon vergoed als u ziek wordt. Het kan voor hem dus interessant zijn om u aan te nemen. Kijk voor meer informatie op ‘no-riskpolis en no-riskverklaring’.