Op gesprek bij UWV

Gesprek over wat u kunt verdienen

Hoe onderzoekt UWV hoeveel ik zelf kan verdienen?

De arbeidsdeskundige van UWV onderzoekt op de volgende manier welk werk u nog kunt doen en hoeveel u daarmee kunt verdienen:

  • Hij kiest 3 banen uit die voor u geschikt zouden zijn. Dit zijn geen vacatures waarop u moet solliciteren, maar voorbeelden van werk dat u kunt doen. De arbeidsdeskundige houdt natuurlijk rekening met uw opleiding, uw ervaring en het oordeel van de arts.
  • Hij bekijkt wat u met dit werk zou verdienen. Het middelste bedrag (dus niet: het gemiddelde) geldt als het inkomen dat u kunt krijgen.
  • Hij berekent of u Wajong kunt krijgen. Meestal gaat hij hierbij uit van het minimum(jeugd)loon. Kunt u minder dan 75% van het minimum(jeugd)loon verdienen? Dan kunt u hulp krijgen bij het vinden en behouden van werk én een uitkering.
Voorbeeld: Kan Anne Wajong 2010 krijgen?

Anne vraagt opnieuw Wajong 2010 aan, nadat haar Wajong 2010 uitkering eerder is gestopt. De arbeidsdeskundige kiest 3 banen uit die Anne zou kunnen doen. En berekent wat ze daarmee kan verdienen. Daarbij let hij op het aantal uren dat ze kan werken.

Medewerker administratie: € 532 per maand

Medewerker callcenter: € 470 per maand

Medewerker magazijn: € 430 per maand

Voor Anne geldt een minimumloon van € 700 per maand. Het middelste bedrag is € 470. Dit geldt als het bedrag dat Anne kan verdienen. Dit is 67% van het minimumloon. Anne kan dus minder dan 75% van het minimumloon verdienen. Dit betekent dat Anne een Wajong-uitkering krijgt als aanvulling op het inkomen dat ze zelf verdient. Zodat ze in totaal minstens 70% van het minimumloon heeft. Omdat Anne door haar ziekte of handicap geen werk kan vinden zonder hulp, krijgt ze ook hulp bij het vinden en behouden van werk.