Welke ondersteuning kan ik krijgen?

Wilt u een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen? Dan kunt u met deze advieswijzer zien welke ondersteuning u misschien kunt krijgen: een Indicatie banenafspraak, een Advies indicatie beschut werk of een Wajong-uitkering.
Let op: Het kan zijn dat u in de toekomst andere ondersteuning nodig heeft, omdat uw gezondheid verandert. U kunt dan opnieuw een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen als u minimaal 1 jaar geleden ondersteuning heeft gekregen.

Kies hieronder de situatie die voor u geldt.

 • Kunt u werken in een gewone baan en daarmee het minimum(jeugd)loon verdienen?

  JaNee
 • U kunt ondersteuning vragen aan uw gemeente

  U kunt zelfstandig werken bij een gewone werkgever. En daarmee het minimum(jeugd)loon verdienen. U heeft daardoor misschien geen recht op ondersteuning. Neem contact op met uw gemeente om uw mogelijkheden te bespreken.

 • Wat heeft u nodig?

  Aangepast werk met begeleiding of een voorzieningHulp naar een gewone baanIk kan nu en in de toekomst niet meer werken
 • Zijn er omstandigheden nodig om te kunnen werken?

  Ik kan alleen werken in een beschutte omgevingIk kan zonder speciale omstandigheden werken
 • Advies indicatie beschut werk

  U kunt misschien een positief Advies indicatie beschut werk krijgen van UWV. Wij geven dan aan de gemeente het advies dat u alleen beschut werk kunt doen. Met dit advies bepaalt de gemeente of u een Indicatie beschut werk krijgt.

  U vraagt een Advies indicatie beschut werk aan met het formulier 'Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen'. Op dit formulier vindt u de vraag 'Welke ondersteuning denkt u te kunnen krijgen?'. Vink bij deze vraag het antwoord 'Advies indicatie beschut werk' aan.

  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen
 • Indicatie banenafspraak

  U kunt zelfstandig werken bij een gewone werkgever. Maar u kunt met dit werk niet het minimum(jeugd)loon verdienen. U krijgt dan misschien een Indicatie banenafspraak. Hiermee komt u in aanmerking voor een baan uit de banenafspraak.

  Als u een Indicatie banenafspraak krijgt, dan nemen wij u op in het doelgroepregister. Hierdoor heeft u meer kans op het vinden en houden van werk.

  U vraagt een Indicatie banenafspraak aan met het formulier 'Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen'. Op dit formulier vindt u de vraag 'Welke ondersteuning denkt u te kunnen krijgen?'. Vink bij deze vraag het antwoord 'Indicatie banenafspraak' aan.

  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen
 • Wajong-uitkering

  U kunt een Wajong-uitkering krijgen als u door uw ziekte of handicap nu en in de toekomst geen mogelijkheden heeft om te werken. Ook geldt in ieder geval 1 van de volgende situaties voor u:

  • U heeft op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap.
  • U kreeg na uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap. In het jaar voordat u uw ziekte of handicap kreeg, volgde u minimaal 6 maanden een opleiding.

  Daarnaast moet het volgende voor u gelden:

  • Heeft u op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap? Dan moet u op dat moment in Nederland wonen.
  • Had u op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap en bent u daarna pas in Nederland komen wonen? Dan kunt u alleen een Wajong-uitkering krijgen als u daarvoor woonde in:
  • Kreeg u na uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap? Dan moet u in Nederland wonen op de dag dat u geen mogelijkheden meer heeft om te werken, ook niet in de toekomst.

  U vraagt een Wajong-uitkering (Wajong 2015) aan met het formulier ‘Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen’. Op dit formulier vindt u de vraag ‘Welke ondersteuning denkt u te kunnen krijgen?’. Vink bij deze vraag het antwoord ‘Wajong-uitkering’ aan.

  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten