Welke ondersteuning kan ik krijgen?

Wilt u weten welke vorm van ondersteuning u misschien kunt krijgen? Kies dan steeds de situatie die voor u geldt.

 • Wat is uw situatie?

  Ik kan werken in een gewone baan en verdien het minimumloonIk kan niet werken in een gewone baan
 • U kunt ondersteuning vragen aan uw gemeente

  U kunt zelfstandig werken bij een gewone werkgever. En daarmee het minimumloon verdienen. U heeft daardoor misschien geen recht op ondersteuning. Neem contact op met uw gemeente om uw mogelijkheden te bespreken.

 • Wat heeft u nodig?

  Aangepast werk met begeleiding of een voorzieningHulp naar een gewone baanIk kan niet en nooit meer werken
 • Zijn er omstandigheden nodig om te kunnen werken?

  Ik kan alleen werken in een beschutte omgeving, zoals een sociale werkplaatsIk kan zonder speciale omstandigheden werken
 • Advies indicatie beschut werk

  U kunt misschien een positief Advies indicatie beschut werk krijgen van UWV als het volgende voor u geldt:

  • U kunt niet zelfstandig bij een gewone werkgever werken, want u heeft ondersteuning of begeleiding nodig. 
  • Een gewone werkgever kan u deze begeleiding niet bieden.
  • U ontvangt een uitkering van UWV. Of de gemeente begeleidt u naar werk, of heeft u daarbij begeleid. Of u ontvangt geen uitkering, maar u heeft uw cv op werk.nl gezet omdat u werkzoekend bent.

  Wij geven dan aan de gemeente het advies dat u alleen beschut werk kunt doen. Met dit advies bepaalt de gemeente of u een Indicatie beschut werk krijgt.

  U kunt een Advies indicatie beschut werk aanvragen met het formulier 'Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen'. Op dit formulier vindt u de vraag 'Welke ondersteuning denkt u te kunnen krijgen?'. Vink bij deze vraag het antwoord 'Advies indicatie beschut werk' aan.

  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen
 • Indicatie banenafspraak

  Als u zelfstandig kunt werken bij een gewone werkgever, maar u kunt met dit werk niet het minimumloon verdienen, dan krijgt u misschien een Indicatie banenafspraak. Hiermee komt u in aanmerking voor een baan uit de banenafspraak. Dit is een afspraak tussen kabinet en werkgevers om banen te creëren voor mensen met een ziekte of handicap.

  U kunt een Indicatie banenafspraak aanvragen met het formulier 'Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen'. Op dit formulier vindt u de vraag 'Welke ondersteuning denkt u te kunnen krijgen?'. Vink bij deze vraag het antwoord 'Indicatie banenafspraak' aan.

  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen
 • Wajong-uitkering

  U kunt een Wajong-uitkering krijgen als u door uw ziekte of handicap nu en in de toekomst geen mogelijkheden heeft om te werken. Ook geldt in ieder geval 1 van de volgende situaties voor u:

  • U heeft op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap.
  • U kreeg na uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap. In het jaar voordat u uw ziekte of handicap kreeg, volgde u minimaal 6 maanden een opleiding.

  Daarnaast moet het volgende voor u gelden:

  • Heeft u op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap? Dan moet u op dat moment in Nederland wonen.
  • Had u op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap en bent u daarna pas in Nederland komen wonen? Dan kunt u alleen een Wajong-uitkering krijgen als u daarvoor woonde in:
  • Kreeg u na uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap? Dan moet u in Nederland wonen op de dag dat u geen mogelijkheden meer heeft om te werken, ook niet in de toekomst.

  U kunt een Wajong-uitkering (Wajong 2015) aanvragen met het formulier ‘Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen’. Op dit formulier vindt u de vraag ‘Welke ondersteuning denkt u te kunnen krijgen?’. Vink bij deze vraag het antwoord ‘Wajong-uitkering’ aan.

  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten