Terugbetaling te veel ontvangen WIA-voorschot vervalt

geplaatst op 01 september 2021

Heeft u te lang op uw WIA-beoordeling moeten wachten? Dan ontving u misschien een voorschot op de WIA-uitkering. U hoeft dit voorschot mogelijk niet terug te betalen. Wij willen niet dat u nadeel heeft van de vertraging in onze beslissing.

Voorschot tijdens het wachten

Als onze beoordeling lang op zich laat wachten, dan besluiten wij na overleg met u misschien om u een voorschot te betalen. Hiermee voorkomen we dat u tijdelijk geen inkomsten heeft. Beslissen wij daarna dat u geen WIA-uitkering krijgt of is de WIA-uitkering lager dan het voorschot? Dan kan het zijn dat u het voorschot of een deel daarvan aan ons moet terugbetalen.

Waarom was er vertraging?

Door een tekort aan verzekeringsartsen en door de coronamaatregelen zijn de achterstanden nog verder opgelopen. Wij vinden dat die vertraging in het nemen van onze beslissing niet in het nadeel mag zijn van mensen die hierdoor te lang moesten wachten.

Wanneer hoeft u het voorschot niet terug te betalen?

U hoeft uw voorschot mogelijk niet terug te betalen als u op of na 1 januari 2020 een voorschot kreeg op uw WIA-uitkering, terwijl u nog wachtte op de beoordeling door een arts van UWV. U heeft vervolgens geen WIA-uitkering gekregen, of een uitkering die lager is dan het voorschot.

U had ook andere inkomsten naast het voorschot

Als uw voorschot achteraf te hoog was omdat u ook andere inkomsten had, dan moet u dat deel van het voorschot wel aan ons terugbetalen. Het gaat dan bijvoorbeeld inkomsten uit werk of een andere uitkering.

Wij nemen contact met u op

Geldt voor u dat u het voorschot mogelijk niet hoeft terug te betalen? Dan bellen wij u om uw situatie te bespreken. Als u al een bedrag aan ons heeft terugbetaald, dan gaan wij uitzoeken welk bedrag u nog van ons terugkrijgt en wanneer. Dit kan even tijd kosten. Wij proberen iedereen voor wie dit geldt uiterlijk in het voorjaar van 2022 duidelijkheid te geven.

(Dit nieuwsbericht is op 28 oktober 2021 bijgewerkt met aanvullende informatie)

Lees meer over de WIA

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten