U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Lagere uitkering voor Wajongers met arbeidsvermogen

geplaatst op 20 december 2017

Vanaf 1 januari 2018 gaat de maximale uitkering van Wajongers die arbeidsvermogen hebben, omlaag naar 70% van het wettelijk minimumloon. In 2017 was dit maximaal 75% van het wettelijk minimumloon.

Geen verandering als u geen arbeidsvermogen heeft

Het ligt aan uw situatie of u wat merkt van deze verlaging. Heeft u geen arbeidsvermogen? Dan verandert er niets voor u. Heeft u wel arbeidsvermogen? Dan leest u hieronder wanneer de verlaging van de uitkering gevolgen voor u heeft.

Gevolgen als u oude Wajong heeft

Als u oude Wajong en arbeidsvermogen heeft, dan geldt het volgende voor u:

  • Heeft u naast uw oude Wajong-uitkering geen inkomsten? Dan gaat uw uitkering vanaf 1 januari 2018 omlaag naar 70% van het wettelijk minimumloon.
  • Verdient u naast uw oude Wajong-uitkering minder dan 20% van het wettelijk minimumloon? Dan gaat uw Wajong-uitkering vanaf 1 januari 2018 omlaag naar 70% van het wettelijk minimumloon.
  • Verdient u naast uw oude Wajong-uitkering meer dan 20% van het wettelijk minimumloon? Dan merkt u niets van de uitkeringsverlaging. 

Overstap naar Wajong 2010 misschien voordelig

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om van de oude Wajong over te stappen naar Wajong 2010. U krijgt dan wel extra rechten en plichten. U leest hierover meer op Ik wil overstappen naar Wajong 2010. Wilt u weten wat er met uw totale inkomsten (uitkering en inkomsten uit werk) gebeurt als u overstapt naar Wajong 2010? Vul dan de Rekenhulp: overstap oude Wajong naar Wajong 2010 in.

Gevolgen als u Wajong 2010 heeft

Als u Wajong 2010 en arbeidsvermogen heeft of kunt ontwikkelen, dan geldt het volgende voor u:

  • Verdient u meer dan 80% van het wettelijk minimumloon? Dan merkt u niets van de uitkeringsverlaging.
  • Verdient u minder dan 80% van het wettelijk minimumloon? Dan gaat uw Wajong-uitkering omlaag naar maximaal 70% van het minimumloon.
  • Studeert u en ontvangt u een uitkering van 25% van het wettelijk minimumloon? Dan blijft uw Wajong-uitkering hetzelfde zolang u studeert.

Rekenhulpen

Wilt u weten wat de verlaging ongeveer voor u betekent? Met de Rekenhulp oude Wajong of de Rekenhulp Wajong 2010 kunt u berekenen wat uw totale inkomsten ongeveer zijn, als u werkt naast uw Wajong-uitkering. Hoe hoog uw Wajong-uitkering vanaf 1 januari 2018 precies is, ziet u op de betaalspecificatie van uw Wajong-uitkering van januari 2018.

Meer informatie

Meer informatie over de veranderingen in de Wajong, leest u op uwv.nl/vragenwajong. Wilt u ervaringen uitwisselen met andere Wajongers? Praat dan mee op het Wajong-forum.


Klantenservice

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Klantenservice

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten