Vierde periode NOW: 74.000 aanvragen toegekend

geplaatst op 15 april 2021

UWV heeft in totaal ruim 74.000 aanvragen toegekend voor de vierde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 2,1 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. De meeste toekenningen gaan naar de sectoren horeca en catering, detailhandel en overige commerciële dienstverlening. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de toegekende aanvragen.

In de vierde periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming. Die bedraagt maximaal 85 procent van de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Werkgevers konden een aanvraag indienen van 15 februari tot en met 14 maart.

Totale voorschotbedrag komt uit op circa 3,2 miljard euro

De vierde periode NOW was goed voor 77.496 aanvragen. Daarvan zijn er 3.444 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De overige 74.052 werkgevers hebben inmiddels allemaal de eerste termijn van het voorschot ontvangen, aan een groot deel is inmiddels ook de tweede termijn overgemaakt. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. In totaal verwacht UWV zo’n 3,2 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de vierde periode NOW. Daarvan is nu dus zo’n 2,1 miljard euro uitgekeerd.

Ter vergelijking: voor de eerste periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de tweede periode NOW ging het om ruim 63.500 toekenningen en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro. De derde periode NOW was goed voor 77.000 toekenningen en een voorschotbedrag van 2,8 miljard euro.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft inzicht in de toekenningen per sector, arbeidsmarktregio en gemeente voor de vierde periode NOW. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang.

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (18.703), detailhandel (17.727) en overige commerciële dienstverlening (10.135);
  • Het voorschotbedrag is het hoogst voor de sector horeca en catering (eerste termijn € 221 miljoen), gevolgd door overige commerciële dienstverlening (eerste termijn € 151 miljoen) en detailhandel (eerste termijn € 145 miljoen);
  • Het opgegeven verwachte omzetverlies is het hoogst in de sector horeca en catering met 73 procent. Het gemiddelde opgegeven verwachte omzetverlies voor alle werkgevers is 59 procent;
  • Veruit de meeste toekenningen, 49.223 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 438 toegekende aanvragen;
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (8.955), gevolgd door Rijnmond (5.380) en Midden-Utrecht (3.724).

Klik hier voor de volledige factsheet (pdf, 506 kB)

Loket voor vijfde periode NOW eerder en langer open

UWV bereidt zich nu voor op de aanvragen voor de vijfde periode NOW. Werkgevers kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden april tot en met juni 2021. In overleg met het ministerie is besloten om het loket voor de vijfde periode NOW vervroegd open te stellen en de aanvraagtermijn ook langer te laten duren. Aanvankelijk zouden werkgevers een aanvraag kunnen indien van 17 mei tot en met 13 juni. Die termijn wordt met vier weken uitgebreid.

‘Werkgevers kunnen nu al vanaf donderdag 6 mei bij ons terecht en een aanvraag indienen kan tot en met de laatste dag van de periode, woensdag 30 juni’, aldus UWV-bestuurder Janet Helder. ‘Daarmee helpen we enerzijds werkgevers die snel een tegemoetkoming nodig hebben en anderzijds werkgevers die langer willen nadenken of ze een aanvraag willen indienen. Bovendien kunnen we de voorschotbetalingen zo beter laten aansluiten bij de salarisuitbetalingen door werkgevers.’

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past de regeling uiteraard aan met de nieuwe data. De voorwaarden in de vijfde periode NOW zijn ongewijzigd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal 85 procent van de loonkosten voor de maanden april tot en met juni 2021. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt betaald in drie termijnen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten