UWV toont 54 beroepen waarin werk vinden lastig is

geplaatst op 25 februari 2021

Voor 54 beroepen zijn er op dit moment minder goede baankansen. Dit geldt niet alleen voor beroepen die door corona zijn geraakt, zoals in de horeca, de cultuursector of de reisbranche, maar ook voor beroepen in de administratieve sector die door digitalisering worden bedreigd. Omdat het in deze beroepen lastiger zal zijn om snel werk te vinden, wil UWV werkzoekenden laten zien dat er baanmogelijkheden zijn in beroepen met betere perspectieven op werk.

‘Er zullen dit jaar veel mensen op zoek gaan naar werk’, zegt arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven. ‘Wij laten al jaren zien waar er kansen liggen op de arbeidsmarkt, maar het is ook goed om aan te geven waar er juist géén goede baankansen zijn. Dat helpt mensen om zich beter te oriënteren op een nieuwe stap’. In deze 54 beroepen zijn relatief veel werkzoekenden per vacature, waardoor je veel concurrenten kan tegenkomen. ‘Als het na een tijdje niet lukt om werk te vinden, is het verstandiger om je horizon te verbreden en tijd en energie te stoppen in kansrijkere functies, want die zijn er nog genoeg’, zegt Kalkhoven.

Corona: tijdelijke dip of niet?

Hoe de kansen zich de komende tijd verder ontwikkelen is lastig in te schatten. Het is goed denkbaar dat als de coronamaatregelen blijvend worden versoepeld, het werk in bepaalde beroepen weer opbloeit. Voor horecapersoneel en kappers kan dit direct meer vraag betekenen. In sommige sectoren kan er ook voor langere tijd minder werk zijn: bijvoorbeeld voor stewards in de luchtvaart of voor reisbureaumedewerkers.

Kalkhoven: ‘Wij raden werkzoekenden in deze beroepen aan om alvast na te denken wat hen aantrekt in een eventuele andere baan. Oriënteer waar er kansen liggen en vraag je omgeving waar je goed in bent, zodat je jouw talenten in een nieuwe baan kan inzetten.’

Er zijn ook beroepen die indirect getroffen zijn door de coronacrisis. Zoals commerciële beroepen in de reclame en marketing. Deze bedrijven hebben nu minder opdrachten en daardoor minder werk. Door het thuiswerken is er ook minder werk voor receptionisten, medewerkers van het bedrijfsrestaurant of facilitair managers.

Digitalisering en te populair

Sommige beroepen bieden al langer minder goede kansen, bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met digitalisering en automatisering. Dit geldt sterk voor bibliotheekmedewerkers, grafisch vormgevers en beroepen in de administratieve sector, zoals voor ondersteunende secretariële en administratieve functies. Andere beroepen op de lijst zijn gewoonweg te populair onder studenten en werkzoekenden. Zo zijn er minder kansen voor dierenverzorgers en docenten van kunstvakken.

Waar zijn er wel baankansen?

Kalkhoven: ‘Er zijn gelukkig veel meer beroepen met goede baankansen.’ UWV toont 182 beroepen met goede baankansen, zoals in de zorg, het onderwijs, de techniek en bij de overheid.’ Om mensen op ideeën te brengen laat UWV voor een aantal van de minder kansrijke beroepen zien wat mogelijke loopbaanoverstappen zijn. Werkzoekenden kunnen bij Leerwerkloketten terecht met vragen over hun loopbaan, te volgen opleidingen en arbeidsmarktkansen in hun regio.

Oplopende werkloosheid

De gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid zijn vooralsnog relatief beperkt door de omvangrijke steunpakketten van de overheid om banen te behouden. In januari keerde UWV 289.000 werkloosheidsuitkeringen uit. UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen dit jaar met zo’n 100.000 zal oplopen tot iets onder de 400.000.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten