Na één week 12.000 aanvragen voor zevende periode NOW

geplaatst op 17 december 2021

UWV heeft na één week 12.000 aanvragen binnen van werkgevers voor de zevende periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels is al naar zo’n 8.600 werkgevers een voorschot overgemaakt, in totaal een bedrag van 286 miljoen euro.

De 8.600 werkgevers van wie de aanvraag al is toegekend, hebben samen zo’n 180.000 mensen in dienst. Het opgegeven geschatte omzetverlies is 56 procent. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

Nadat het kabinet op 26 november aankondigde dat werkgevers voor de maanden november en december toch weer loonsteun kunnen aanvragen, heeft UWV hard gewerkt om het loket snel te kunnen openen. Dit om ervoor te zorgen dat werkgevers die snel een NOW-aanvraag indienen nog deze maand hun voorschot kunnen ontvangen. ‘Dat is gelukt’, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. ‘Het is goed om te zien dat de verwerking van de aanvragen en de betalingen ook dit keer weer voorspoedig verlopen’, zegt UWV-bestuursvoorzitter. ‘We zijn blij dat we werkgevers die dat nodig hebben, snel kunnen helpen in deze lastige periode en zo banen kunnen behouden.’

Voorschot in één keer uitgekeerd

De zevende periode NOW beslaat ditmaal geen drie, maar twee maanden. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden november en december 2021. Net als in de zesde periode NOW is de tegemoetkoming maximaal 85 procent en kan er een maximaal omzetverlies van 80 procent worden opgegeven. Het voorschot is zoals altijd 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer.

Ook loonsteun voor bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart

Nieuw in de zevende periode NOW is dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 gestart zijn in aanmerking komen voor loonsteun. Om het omzetverlies te kunnen berekenen is er tenminste één maand volledige referentieomzet nodig vóór de NOW-periode. Dat betekent dat alle bedrijven die gestart zijn vóór 1 oktober 2021 in aanmerking kunnen komen voor NOW. Afhankelijk van wanneer een bedrijf is gestart, is de wijze waarop de referentie-omzet wordt berekend iets anders. De precieze voorwaarden voor starters en alle andere informatie over de zevende periode NOW is te vinden op de website van UWV.

Om werkgevers ruim de gelegenheid te geven om NOW aan te vragen, blijft het loket nog een maand open na afloop van de NOW-periode, tot en met 31 januari 2022.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten