Meeste toekenningen vierde periode NOW naar horeca en detailhandel

geplaatst op 09 maart 2021

Bijna 60 procent van de toegekende aanvragen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt van werkgevers uit de sectoren horeca en catering en detailhandel. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de eerste bijna 34.000 toegekende aanvragen. Daarvan waren er ruim 11.000 afkomstig van horecawerkgevers en zo’n 8.500 van werkgevers in de detailhandel.

Werkgevers kunnen sinds 15 februari een aanvraag indienen voor de vierde periode NOW. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. Die tegemoetkoming is maximaal 85 procent bij volledig omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. Werkgevers kunnen nog tot en met zondag 14 maart een aanvraag indienen.

Werkgevers verwachten gemiddeld 70 procent omzetverlies

De factsheet is gebaseerd op de 35.619 verwerkte aanvragen tot en met 25 februari. Daarvan zijn er 33.786 goedgekeurd. Deze werkgevers, die samen goed zijn voor zo’n 526.000 werknemers, hebben de eerste termijn van hun voorschot ontvangen, in totaal ruim 544 miljoen euro. Het verwachte omzetverlies is gemiddeld 70 procent.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft inzicht in de toekenningen per sector, arbeidsmarktregio en gemeente. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang.

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (11.243), detailhandel (8.583) en overige commerciële dienstverlening (3.876);
  • Het totale voorschotbedrag is het hoogst voor de sector horeca en catering (€ 152 miljoen), gevolgd door vervoer en logistiek (€ 101 miljoen) en detailhandel (€ 73 miljoen);
  • Veruit de meeste toekenningen, 22.856 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 144 toegekende aanvragen;
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (4.529), gevolgd door Rijnmond (2.494) en Haaglanden (1.757).

Klik hier voor de volledige factsheet (pdf, 1 MB)

NB. Zoals gezegd, de factsheet is gebaseerd op de cijfers tot en met 25 februari. Afgelopen vrijdag bracht UWV een persbericht uit met het actuele aantal binnengekomen en toegekende aanvragen. Dat persbericht is hier te lezen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten