Betalingsregeling treffen voor NOW kan nu ook digitaal

geplaatst op 22 maart 2021

Werkgevers die (een deel van) het voorschot van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) moeten terugbetalen, kunnen daarvoor met UWV een ruime betalingsregeling treffen. Werkgevers kunnen zo’n regeling vanaf nu ook digitaal aanvragen via de website van UWV. Zij kunnen daar kiezen uit verschillende betaaltermijnen.

UWV is bezig met de definitieve berekeningen voor de eerste en tweede periode NOW. Op basis van het daadwerkelijke omzetverlies en de loonsom over de betreffende maanden stelt UWV vast hoe hoog de definitieve tegemoetkoming is waar de werkgever recht op heeft. Dat kan leiden tot een nabetaling of – bij een dalende loonsom en/of minder groot omzetverlies dan van te voren ingeschat - een terugvordering.

‘We begrijpen dat een terugvordering voor werkgevers op dit moment lastig kan zijn’, aldus UWV-bestuurder Janet Helder. ‘We hebben daarom met het ministerie afgesproken dat we zeer ruime betalingsregelingen kunnen afspreken met werkgevers. Daar wordt al goed gebruik van gemaakt. Om werkgevers nog meer van dienst te zijn, maken we het nu ook mogelijk om dit zelf direct te regelen via de website. Werkgevers die liever persoonlijk contact hebben of een andere regeling willen afspreken, kunnen nog steeds ook gewoon bellen met UWV.’

Via de website is het voor werkgevers mogelijk om een betalingsregeling te treffen tot en met 36 maandelijkse termijnen. UWV stuurt vervolgens binnen twee weken een bevestiging van de afspraken. Werkgevers die denken meer tijd nodig te hebben om terug te betalen of hun betalingsregeling op een later tijdstip willen laten ingaan, kunnen dat aangeven. Een medewerker van UWV neemt dan persoonlijk contact op om vervolgens een regeling op maat af te spreken. Helder: ‘We kijken echt naar wat werkgevers persoonlijk nodig hebben.’

Werkgevers kunnen op dit moment betalingsregelingen treffen voor de eerste en de tweede periode NOW. UWV is sinds 7 oktober 2020 bezig met de definitieve berekening van de eerste periode NOW (maart-mei 2020). Aanvragen hiervoor kunnen nog worden ingediend tot en met 31 oktober 2021. Sinds 15 maart kan ook de definitieve berekening voor de tweede periode NOW (juni-september 2020) worden aangevraagd. Die termijn loopt tot en met 5 januari 2022.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten