WW-uitkeringen in juni gelijk aan mei

geplaatst op 15 juli 2020

Het aantal lopende WW-uitkeringen in juni stijgt niet verder. Eind juni keerde UWV 300.600 WW-uitkeringen uit. Dit is vergelijkbaar met de maand mei toen de WW op 301.100 uitkwam. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis in maart dat het aantal WW-uitkeringen niet is toegenomen. Het aantal nieuwe uitkeringen was in juni lager dan de drie maanden daarvoor.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV: ‘In de eerste maanden van de coronacrisis nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen sterk toe. In juni kwamen er gemiddeld 8.300 nieuwe WW-uitkeringen per week bij. Dit is 20 procent minder dan in mei toen het weekgemiddelde op 10.500 lag. Het aantal nieuwe uitkeringen was in juni nog wel bijna 50 procent hoger ten opzichte van de maand juni vorig jaar.

Dat het aantal WW-uitkeringen niet verder toeneemt, komt omdat de instroom in de WW in juni vrijwel gelijk is aan de uitstroom. In juni werden er 33.300 nieuwe WW-uitkeringen toegekend. Het aantal beëindigde uitkeringen kwam uit op 33.800. In april was de hoogste piek met 74.000 nieuwe WW-uitkeringen. In mei telde UWV 42.000 nieuwe uitkeringen. Ten opzichte van vorig jaar, is de WW in juni met bijna 24 procent gestegen. In juni 2019 kwam de WW uit op 242.700.

Toename WW-uitkeringen in sectoren schoonmaak, horeca en cultuur

In juni nam het aantal lopende WW-uitkeringen opnieuw toe in de sectoren schoonmaak (+3,6%), horeca en catering (+3,3%) en cultuur (+2,2%). Deze sectoren kende in mei ook al een toename. Net als in mei zijn ook in juni het aantal lopende WW uitkeringen afgenomen in de landbouw (-10,2%) en de bouwsector (-5,1%). Dit is deels te verklaren door het seizoenseffect: in de wintermaanden is er minder werk in deze sectoren, vanaf het voorjaar neemt de werkgelegenheid weer toe in deze sectoren.

Toename WW in Amsterdam

In de meeste regio’s bleef het aantal lopende WW-uitkeringen in juni gelijk. In de regio Groot-Amsterdam nam het aantal WW-uitkeringen toe met 4,3 procent. Dit komt omdat de horeca en cultuursector sterk vertegenwoordigd zijn in de hoofdstad. In Friesland (-3 procent) en Drenthe (-3,6 procent) daalde het aantal WW-uitkeringen het meest.

Maandelijkse WW-cijfers

UWV en CBS publiceren elke maand de werkloosheidscijfers in Nederland. Dit persbericht is een extra toelichting op de WW-cijfers van UWV. De WW-cijfers gaan altijd over het aantal officieel toegekende uitkeringen. De cijfers over het aantal WW-uitkeringen van de maand juli verschijnen op donderdag 20 augustus.

Lees de Nieuwsflits Arbeidsmarkt 2020 (pdf, 2 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten