UWV: beste kans op werk in zorg, techniek, onderwijs en ICT

geplaatst op 13 augustus 2020

De arbeidsmarkt is door de coronacrisis in korte tijd flink veranderd. De werkloosheid loopt verder op, waardoor meer mensen op zoek gaan naar werk. Toch zijn er in deze tijden ook nog beroepen met goede baankansen. Zo is er nog volop werk in de zorg, onderwijs, techniek en ICT. Vandaag publiceert UWV een lijst met kansrijke en minder kansrijke beroepen.

Sommige beroepen bieden nog steeds goede baankansen Zo staan er tussen de kansrijke beroepen veel zorgberoepen, zoals verzorgende IG, wijkverpleegkundigen, operatieassistenten en GZ psychologen. Ook onder leerkrachten, ict’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel.

Door corona minder werk

De lijst laat ook zien in welke beroepen er minder goede baankansen zijn. Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Plots bieden beroepen die voor de coronacrisis nog kampten met grote personeelstekorten, nu minder kansen. Dit zijn vooral beroepen in de horeca, verkoop, beveiliging en transport en logistiek. Zo zijn de kansen voor koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.

Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV: ‘We zien een duidelijke omslag op de arbeidsmarkt, waarbij het aantal kansrijke beroepen afneemt en een flink aantal beroepen duidelijk minder goede kansen biedt dan voor de coronacrisis. Inmiddels neemt de vraag naar personeel ook weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona.’

Minder kansrijke beroepen

De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Zoals beroepen die te maken hebben met digitalisering en automatisering. Zo is er nog steeds minder werk voor ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postkantoren en bibliotheken. Een deel van het werk verdwijnt hier. Er zijn ook beroepen waar het aanbod van werkzoekenden groter is dan de vraag van werkgevers. Dit zijn vaak populaire beroepen, zoals dierenverzorgers, evenementenorganisatoren of activiteitenbegeleiders.

Hulp bij vinden van werk

De lijst met kansrijke beroepen gebruikt UWV om werkzoekenden een richting te geven waar baankansen liggen en om waar nodig omscholing in te zetten. Werkenden en werkzoekenden kunnen per 1 augustus kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerde loonbaanadviseur, om zicht te krijgen op de mogelijkheden binnen de huidige arbeidsmarkt. Aanmelding hiervoor kan bij een loopbaanadviseur in de buurt. Werkzoekenden met een WW-uitkering kunnen ook samen met een adviseur werk van UWV kijken naar hun mogelijkheden op werk in een persoonlijk gesprek.

Landelijk overzicht kansrijke beroepen

Met de lijst kansrijke en minder kansrijke beroepen geeft UWV eerste beeld van de kansen op de arbeidsmarkt sinds de uitbraak van het coronavirus. Op dit moment is echter moeilijk te voorspellen hoe de economie verder gaat en hoe snel het herstel zal intreden. UWV blijft de situatie daarom monitoren. Eind 2020 volgt mogelijk een nieuwe lijst met kansrijke en minder kansrijke beroepen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten