Uitvoering NOW ‘belangrijke opdracht’ voor UWV

geplaatst op 31 maart 2020

UWV en SZW zetten zich met man en macht in om werkgevers die gebruik willen maken van de tijdelijke Noodmaatregel voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) zo goed en snel mogelijk te helpen. Dat zei Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV vanochtend bij de presentatie van de regeling door minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

NOW maakt het mogelijk dat bedrijven met omzetverlies hun personeel kunnen doorbetalen. Ze kunnen daarvoor een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen. Hierdoor wordt werkloosheid voorkomen en blijft ervaring en kennis in bedrijven behouden. Vandaag heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de voorwaarden bekendgemaakt om in aanmerking te komen voor de regeling.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van het ministerie van SZW over NOW

Verantwoordelijke opdracht

UWV gaat de regeling uitvoeren. Paling: ‘Voor heel veel werkgevers en werknemers zijn dit uitermate moeilijke en onzekere tijden. Met de uitvoering van deze regeling kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van werkgelegenheid. Het is een verantwoordelijke opdracht die goed past bij de kerntaken van UWV en onze maatschappelijke functie.’

UWV streeft naar opening loket op 6 april

UWV zet alles op alles om te zorgen dat werkgevers zo snel mogelijk een aanvraag in kunnen dienen en zo snel mogelijk een voorschot uitbetaald kunnen krijgen. Paling: ‘Alles is er op gericht om ervoor te zorgen dat werkgevers vanaf maandag 6 april hun aanvraag kunnen indienen.’ Of dat ook lukt hangt af van de laatste tests die nu worden uitgevoerd.

Paling: ‘Let wel: de inkt van de regeling is nog maar net droog en de bouw van het uitvoeringsproces op een haar na klaar. Deze week zijn we volop bezig met alle tests om te zien of alles echt werkt zoals we het bedacht hebben. Daar werken we nu met man en macht aan. Het gaat straks om grote aantallen aanvragen en om grote bedragen die betaald gaan worden. Dan wil je dat alles klopt en dan heb je een definitieve check nodig voor je echt van start gaat. Niemand is gebaat bij een proces dat niet goed in staat is grote aantallen aanvragen te verwerken.’

Vrijdag maakt UWV bekend of het loket inderdaad op maandag open kan. In de aanloop naar de opening is alles er op gericht werkgevers zo goed mogelijk te informeren over de voorwaarden van de regeling en welke gegevens van hen gevraagd worden. ‘Dat is van belang voor een soepele afhandeling en om problemen bij de afrekening waar mogelijk te voorkomen’, aldus Paling. Informatie over de regeling is te vinden op de website van UWV. Daar staan ook de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Informatie over de regeling is te vinden op de website van UWV. Daar staan ook de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten