Tweede termijn NOW-voorschot overgemaakt door UWV

geplaatst op 15 mei 2020

Sinds 6 april zijn bij UWV 126.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarvan zijn er inmiddels 114.000 goedgekeurd. Deze week heeft een groot deel van deze werkgevers ook de tweede termijn van het toegekende voorschot ontvangen. In totaal is nu 4,1 miljard euro overgemaakt door UWV.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Tweede termijn voor salarismoment mei

De 114.000 werkgevers van wie de aanvraag is goedgekeurd hebben samen 1,9 miljoen mensen in dienst. Het totaalbedrag van de eerste termijn dat deze werkgevers hebben ontvangen, bedraagt 2,1 miljard euro.

Bij de betaling van de tweede termijn is het streven om zoveel mogelijk werkgevers te betalen vóór het moment dat de salarissen van mei betaald moeten worden. Dat proces verloopt voorspoedig. Bij 110.000 werkgevers staat deze week of begin volgende week ook de tweede termijn van het voorschot op de rekening, een bedrag van in totaal 2 miljard euro.

Afgelopen week 5.000 nieuwe aanvragen

Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen bij UWV. Na één week waren er zo’n 79.000 aanvragen binnen. Vorig week stond de teller op 121.000, wat betekent dat er deze week nog zo’n 5000 nieuwe aanvragen bij zijn gekomen. Werkgevers hebben in principe nog tot eind mei de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.

Meeste toekenningen naar horeca- en cateringwerkgevers

De top-3 van sectoren die het grootste aandeel hebben in het aantal toekenningen is onveranderd. De sector ‘horeca en catering’ is goed voor de meeste toegekende aanvragen (23.295), daarna volgen de sectoren ‘detailhandel’ (22.213) en ‘overige commerciële dienstverlening’ (19.455).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten