Ruim 97.000 aanvragen voor NOW in twee weken

geplaatst op 17 april 2020

In twee weken tijd zijn bij UWV ruim 97.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels heeft UWV ruim 1,5 miljard euro overgemaakt aan 81.000 werkgevers. Samen hebben zij ruim 1,3 miljoen werknemers in dienst. Het geschatte omzetverlies is gemiddeld 73 procent.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

In tweede week zo’n 18.000 nieuwe aanvragen

Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen bij UWV. Na één week waren er zo’n 79.000 aanvragen binnen. In de tweede week zijn daar nog zo’n 18.000 aanvragen bijgekomen. De drukte van de eerste week is daarmee voorbij, maar nog steeds komen er duizenden aanvragen per dag binnen. Werkgevers hebben in principe nog tot eind mei de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.

Inmiddels zijn bijna 81.000 aanvragen gehonoreerd en is in totaal ruim 1,5 miljard euro overgemaakt. Het gaat bij al deze betalingen om de eerste termijn van het berekende voorschot. Deze werkgevers ontvangen later dus nog twee termijnen. Het betaalproces loopt daarmee voorspoedig. UWV zet alles op alles om ervoor te zorgen dat de meeste werkgevers geld hebben op het moment dat de salarissen voor april betaald moeten worden.

Niet iedereen geholpen

Tot nu toe zijn zo’n 4000 aanvragen afgewezen omdat ze niet voldoen aan de gestelde voorwaarden, bijvoorbeeld omdat er geen loonsom is in januari. De NOW biedt niet voor alle ondernemers een adequate oplossing, zoals voor werkgevers die te maken hebben met seizoenspieken of werkgevers die pas net begonnen zijn. Bestuursvoorzitter Fred Paling: ‘Dat zien wij ook. Het is een eenvoudige, generieke regeling die niet in elke situatie voorziet. Voor de ondernemers die het betreft is dat heel vervelend. Hierover vindt overleg plaats met het ministerie, maar zeker is dat niet voor elke specifieke situatie een oplossing zal kunnen worden gevonden.’

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten