Ruim 2,1 miljard euro overgemaakt aan werkgevers voor NOW 2.0

geplaatst op 07 september 2020

UWV heeft in totaal ruim 63.000 aanvragen toegekend voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0). Naar deze werkgevers, die samen ruim 1,3 miljoen mensen in dienst hebben, is de eerste termijn van het voorschot overgemaakt, in totaal een bedrag van ruim 2,1 miljard euro. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 46,5 procent. Dat blijkt uit de factsheet over NOW 2.0 die UWV vandaag publiceert.

De regeling NOW 2.0 is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in twee termijnen betaald.

Werkgevers konden van 6 juli tot en met 31 augustus een aanvraag indienen voor NOW 2.0. In totaal zijn uiteindelijk ruim 65.000 aanvragen ingediend. Bijna een derde van die aanvragen kwam in de laatste week, zo maakte UWV vorige week al bekend. Veel werkgevers hebben lang gewacht omdat ze een zo realistisch mogelijke inschatting van hun omzetverlies wilden opgeven. Van de ingediende aanvragen zijn er dus ruim 63.000 goedgekeurd. Deze werkgevers hebben allemaal de eerste termijn van hun voorschot ontvangen, de tweede termijn volgt later. Zo’n 2.000 aanvragen zijn afgewezen.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft meer inzicht in de toekenningen per sector en arbeidsmarktregio. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang. Een aantal cijfers:

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren commerciële dienstverlening (13.791), horeca en catering (12.568) en detailhandel (7.193).
  • Het verstrekte voorschotbedrag is het hoogst voor de sector overige commerciële dienstverlening (€ 438 miljoen), gevolgd door metaalindustrie, installatie, voertuigen (€ 313 miljoen) en vervoer en logistiek (€ 303 miljoen).
  • Veruit de meeste toekenningen, 39.148 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 513 toegekende aanvragen.
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (9.203), gevolgd door Rijnmond (4.761) en Midden-Utrecht (3.423).

Klik hier voor de volledige factsheet (pdf, 297 kB).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten