Nog een week de tijd voor aanvraag NOW 1.0

geplaatst op 29 mei 2020

Sinds 6 april zijn bij UWV 140.000 aanvragen ingediend voor de eerste tranche van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0) Daarvan zijn er inmiddels 123.000 goedgekeurd. In totaal is aan deze werkgevers nu 4,5 miljard euro overgemaakt door UWV. Werkgevers hebben nog tot en met 5 juni de tijd om een aanvraag in te dienen voor NOW 1.0.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Werkgevers hebben 2,1 miljoen werknemers in dienst

De 123.000 werkgevers van wie de aanvraag inmiddels is goedgekeurd hebben samen 2,1 miljoen mensen in dienst. Het grootste deel van deze werkgevers heeft inmiddels zowel het eerste als de tweede termijn van het toegekende voorschot ontvangen. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 4,5 miljard euro. Het verwachte omzetverlies dat deze werkgevers hebben opgegeven is gemiddeld 68 procent. In totaal zijn tot nu zo’n 8500 aanvragen afgewezen.

Aanvraagperiode verlengd na aanpassing regeling

De aanvraagtermijn liep aanvankelijk tot en met 31 mei. Vorige week is een aantal aanpassingen in de regeling opgenomen. Om werkgevers die daardoor mogelijk toch aanspraak kunnen maken op de regeling de kans te geven alsnog een aanvraag in te dienen, is de aanvraagperiode verlengd tot en met 5 juni.

Meeste toekenningen naar horeca- en cateringwerkgevers

De top-3 van sectoren die het grootste aandeel hebben in het aantal toekenningen is onveranderd. De sector ‘horeca en catering’ is goed voor de meeste toegekende aanvragen (24.096), daarna volgen de sectoren ‘detailhandel’ (23.342) en ‘overige commerciële dienstverlening’ (21.500).

Tweede termijn NOW-regeling

Het kabinet heeft inmiddels ook een tweede termijn van de NOW-regeling aangekondigd (NOW 2.0), voor tegemoetkoming in de loonkosten van juni, juli, augustus en september. De systematiek is hetzelfde, maar de voorwaarden voor NOW 2.0 wijken op een aantal punten af van de lopende NOW-regeling. Aanvragen kunnen vanaf 6 juli worden ingediend bij UWV. Zo gauw de regeling definitief is vastgesteld zal UWV werkgevers daarover uitgebreid informeren.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten