Meeste toekenningen NOW naar horecawerkgevers

geplaatst op 01 mei 2020

De sector 'horeca en catering' heeft het grootste aandeel in het aantal goedgekeurde aanvragen voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarna volgen de sectoren 'detailhandel' en 'overige commerciële dienstverlening'. Dat blijkt uit de factsheet die UWV vandaag publiceert. In totaal kregen inmiddels 21.784 horecawerkgevers een voorschot uitgekeerd. Het gaat daarbij in totaal om een bedrag van ruim 282 miljoen euro. Het verwachte omzetverlies in deze sector is gemiddeld 82 procent.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Al meer dan 100.000 aanvragen goedgekeurd

In totaal hebben sinds 6 april 114.000 werkgevers een aanvraag ingediend voor de NOW. Inmiddels hebben zo’n 104.000 werkgevers een voorschot ontvangen. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 1,9 miljard euro. Deze werkgevers hebben samen 1,7 miljoen mensen in dienst. Het verwachte omzetverlies is gemiddeld 70 procent. Het gaat hierbij om de betaling van de eerste termijn van het voorschot. De tweede en derde termijn ontvangen deze werkgevers in mei en juni.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft meer inzicht in de toekenningen per sector. Hoeveel werkgevers per sector hebben inmiddels een voorschot gekregen, hoe hoog is het voorschotbedrag per sector en hoe hoog is het gemiddelde verwachte omzetverlies? Daarnaast geeft UWV een overzicht van het aantal toekenningen per arbeidsmarktregio en gemeente. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang.

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (21.784), detailhandel (20.533) en overige commerciële dienstverlening (17.589).
  • Het totale voorschotbedrag is het hoogst voor de sector overige commerciële dienstverlening (€ 343 miljoen), gevolgd door horeca en catering (€ 282 miljoen) en groothandel (€ 223 miljoen).
  • Het verwachte omzetverlies is het hoogst in de sectoren horeca en catering (82 procent), cultuur (79 procent) en zorg en welzijn (77 procent). Het laagst is het gemiddelde verwachte omzetverlies in de sector bank- en verzekeringswezen (45 procent).
  • Veruit de meeste toekenningen, 70.220 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 619 toegekende aanvragen.
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (12.627), gevolgd door Rijnmond (7.789) en Midden-Utrecht (5.219).

Klik hier (pdf, 227 kB) voor de volledige factsheet.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten