Meeste NOW-geld naar kleine tot middelgrote bedrijven

geplaatst op 05 juni 2020

Van het door UWV uitgekeerde voorschotbedrag voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt 71 procent terecht bij kleine tot middelgrote bedrijven, met maximaal 250 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers ontvingen samen 29 procent. Dat blijkt uit de factsheet die UWV vandaag heeft gepubliceerd. In totaal heeft UWV tot nu toe 4,5 miljard euro uitgekeerd aan 123.000 werkgevers.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Laatste dag van NOW 1.0

Vandaag is de laatste dag dat werkgevers een aanvraag kunnen indienen voor de eerste tranche van NOW (NOW 1.0). In totaal hebben sinds 6 april 144.000 werkgevers een aanvraag ingediend voor de NOW. Inmiddels hebben zo’n 123.000 werkgevers een voorschot ontvangen, in de meeste gevallen is zowel de eerste als tweede termijn al betaald. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 4,5 miljard euro. Deze werkgevers hebben samen 2,1 miljoen mensen in dienst. Het verwachte omzetverlies is gemiddeld 68 procent. Zo’n 8500 aanvragen voor een voorschot zijn afgewezen.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft meer inzicht in de toekenningen per sector. Hoeveel werkgevers per sector hebben inmiddels een voorschot gekregen, hoe hoog is het voorschotbedrag per sector en hoe hoog is het gemiddelde verwachte omzetverlies? Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen en voorschotbedragen naar bedrijfsomvang. Daarnaast geeft UWV een overzicht van het aantal toekenningen per arbeidsmarktregio en gemeente.

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (24.095), detailhandel (23.339) en overige commerciële dienstverlening (21.500).
  • Het totale voorschotbedrag is het hoogst voor de sector overige commerciële dienstverlening (€ 426 miljoen), gevolgd door horeca en catering (€ 299 miljoen) en metaalindustrie, installatie, voertuigen (€ 297 miljoen).
  • Het verwachte omzetverlies is het hoogst in de sectoren horeca en catering (81 procent), cultuur (78 procent) en zorg en welzijn (75 procent). Het laagst is het gemiddelde verwachte omzetverlies in de sector energie en water (20 procent).
  • Veruit de meeste toekenningen, 82.812 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 821 toegekende aanvragen.
  • Van de eerste termijn van het voorschotbedrag gaat 29 procent naar werkgevers met meer dan 250 werkgevers, 71 procent gaat naar bedrijven met minder 250 werknemers.
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (14.649), gevolgd door Rijnmond (9.285) en Midden-Utrecht (6.170).

De cijfers in de factsheet zijn nog niet de ‘eindstand’ van NOW 1.0. Nog niet alle aanvragen zijn verwerkt en werkgevers kunnen nog tot middernacht een aanvraag indienen.

Bekijk hier (pdf, 246 kB) de volledige factsheet.

Tweede termijn NOW-regeling

Het kabinet heeft inmiddels ook een tweede termijn van de NOW-regeling aangekondigd (NOW 2.0), voor tegemoetkoming in de loonkosten van juni, juli, augustus en september. De systematiek is hetzelfde, maar de voorwaarden voor NOW 2.0 wijken op een aantal punten af van de lopende NOW-regeling. Aanvragen kunnen, zo is het streven, vanaf 6 juli worden ingediend bij UWV. Zo gauw de regeling definitief is vastgesteld zal UWV werkgevers daarover uitgebreid informeren.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten