Bijna 21.000 aanvragen voor NOW 2.0 in eerste week

geplaatst op 14 juli 2020

UWV heeft sinds maandag 6 juli 20.856 aanvragen ontvangen van werkgevers die in aanmerking willen komen voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels is er aan 6.661 werkgevers een bedrag van 485 miljoen euro overgemaakt.

De regeling NOW 2.0 is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in twee termijnen betaald.

Betaalproces verloopt voorspoedig

Net als bij NOW 1.0 zet UWV alles op alles om ervoor te zorgen dat werkgevers die recht hebben op een tegemoetkoming hun voorschot zo snel mogelijk uitbetaald krijgen. De eerste week van NOW 2.0 laat zien dat dit lukt. De eerste voorschotbedragen werden binnen vijf dagen overgemaakt. Inmiddels is al naar 6.661 werkgevers, samen goed voor bijna 400.000 werknemers, de eerste termijn van hun voorschot overgemaakt. In totaal gaat het om een bedrag van 485 miljoen euro. ‘Het is goed om te zien dat ook nu het betaalproces voorspoedig verloopt’, zegt Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur. ‘Werkgevers kunnen zo de salarissen doorbetalen en zo blijven banen behouden. Het is mooi om daar als UW een bijdrage aan te kunnen leveren.’

Checklist voor werkgevers

Voor een snelle afhandeling is wel van belang dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Om werkgevers daarbij te helpen is op de website van UWV een checklist te vinden met de benodigde gegevens. Ook is het van belang dat werkgevers een realistische inschatting van hun situatie maken. Met de rekenhulp omzetverlies kunnen werkgevers het percentage aan omzetverlies over een periode van vier maanden berekenen.

Voor een schatting van de hoogte van de tegemoetkoming over de tweede aanvraagperiode kunnen werkgevers de rekenhulp Simulatie NOW gebruiken. Deze simulatietool geeft voor werkgevers een indicatie van de hoogte van het voorschot en of na de definitieve berekening een bedrag moet worden terugbetaald of van UWV wordt ontvangen.

Werkgevers kunnen NOW 2.0 aanvragen tot en met 31 augustus.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten