21.000 aanvragen voor TOFA

geplaatst op 20 juli 2020

UWV heeft sinds maandag 22 juni 21.000 aanvragen ontvangen van onder andere flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten die in aanmerking willen komen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Een groot deel van de mensen die recht heeft op de regeling heeft de tegemoetkoming van 1650 euro bruto inmiddels al op hun rekening staan. Werknemers met flexibele contracten en inkomstenverlies door corona kunnen de tegemoetkoming nog tot en met 26 juli aanvragen.

Omdat de verwachting is dat meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling heeft het ministerie onlangs besloten de regeling twee weken langer open te stellen dan oorspronkelijk was gepland. De regeling kan dan ook komende week nog worden aangevraagd. 

Ondanks de oproep voorafgaand aan de aanvraag de adviestool op www.uwv.nl/tofa te gebruiken krijgt UWV veel aanvragen binnen die niet aan de voorwaarden voldoen. Op dit moment wordt ruim de helft van de aanvragen afgewezen. Dit lijkt voornamelijk te komen doordat mensen te weinig salaris hebben ontvangen in februari of teveel in april en daarmee niet voldoen aan de voorwaarden.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De regeling is bedoeld voor flexwerkers die in februari meer dan 400 euro sv-loon (drempelbedrag) hadden en in april minimaal de helft daarvan verloren. Daarbij was het sv-loon in april niet meer dan 550 euro. Zij kunnen in aanmerking komen voor een vaststaand eenmalige bruto tegemoetkoming van 550 euro per maand voor de maanden maart, april en mei. De aanvrager mag in deze periode geen WW, bijstand, of andere socialezekerheidsregeling hebben ontvangen. Op www.uwv.nl/TOFA staat een volledig overzicht aan voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten