Spanning op de ICT-arbeidsmarkt loopt op

geplaatst op 20 april 2018

Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte als de ICT. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UWV over de ICT-arbeidsmarkt. De helft van de ICT-vacatures wordt door werkgevers beschouwd als moeilijk vervulbaar. In 2015 was dit nog 30 procent. In 2017 ontstonden er ruim 53 duizend ICT-vacatures. Er is vooral vraag naar softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten.

De vraag van werkgevers sluit vaak niet goed aan op het aanbod op de arbeidsmarkt. Van de ICT-werkgevers die kampen met personeelstekorten geeft zes op de tien aan dat vacatures niet vervuld kunnen worden omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken.

Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: ‘Niet elke werkzoekende ICT’er vindt gemakkelijk een baan. In de ICT is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn. Er zijn veel werkzoekenden met een lager opleidingsniveau dan werkgevers vragen. UWV zet zich samen met het bedrijfsleven in om het kennisniveau van werkzoekenden op peil te brengen. Van ICT’ers wordt namelijk verwacht dat zij zich aanpassen aan de snel veranderende markt.’

Kwalitatieve mismatch in de ICT

Scholingsprojecten

Werkgevers staan steeds vaker open voor scholingsprojecten voor werkzoekenden. Dit biedt kansen voor werklozen en zij-instromers. Op 13 april organiseerde UWV met een aantal IT-bedrijven, waaronder Microsoft, een Inspire, Learn & Connect-event waar meer dan 150 werkzoekenden in contact kwamen met werkgevers.

Uit de cijfers van UWV blijkt verder dat ICT-vacatures het moeilijkst te vervullen zijn in het midden en zuiden van Nederland. Met name in de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant is de nood hoog. De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben de meeste moeite om ICT-vacatures in te vullen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten