Kansen in detailhandel, maar niet voor elke verkoper

geplaatst op 18 december 2018

Het aantal vacatures in de detailhandel is de afgelopen jaren met 61% toegenomen. Tegelijkertijd daalt het aantal WW-uitkeringen in rap tempo. Steeds meer werkloze verkoopmedewerkers vinden een baan. Toch ligt het werk als verkoopmedewerker niet in elk segment van de detailhandel voor het oprapen.

De detailhandel heeft nog altijd de economische wind mee. De omzet in de sector stijgt en daardoor ook het aantal banen. UWV gaat voor volgend jaar uit van een groei van zo’n 6.000 medewerkers. Ook het aantal vacatures neemt fors toe, van 105 duizend in 2013 naar 169 duizend op dit moment.

Volgens arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven is de detailhandel erg gevoelig voor schommelingen: ‘Op dit moment zijn er beperkte kansen in boekwinkels door de verschuiving naar online. Maar er is juist genoeg werk in woonwinkels en bouwmarkten door de aantrekkende huizenmarkt. Het is daarom belangrijk dat je als verkoopmedewerker flexibel bent, snel productkennis opbouwt en klantgericht bent. Met die competenties kan je meebewegen met de economische vraag.’

Verkoopmedewerkers gezocht

Werkgevers in de detailhandel zijn vooral op zoek naar verkoopmedewerkers: in 37% van alle vacatures wordt verkopend personeel gezocht. Het wordt steeds moeilijker om verkopers te vinden. Er zijn steeds minder werkzoekenden beschikbaar voor het aantal vacatures. Voor verkoopmedewerkers is er in het derde kwartaal van 2018 een krappe arbeidsmarkt. In 2017 was deze nog ‘gemiddeld’ en in 2016 zelfs nog ‘ruim’.

Kansen in webwinkels en bouwmarkten

Door de aantrekkende huizenmarkt hebben bouwmarkten, keukenzaken en woonwinkels steeds meer mensen nodig. Daarnaast zijn er kansen voor verkopers van parfums, cosmetica, computers en telecomartikelen. Bij webwinkels stijgt de werkgelegenheid flink. Het aantal banen is in een paar jaar toegenomen met 56% naar 21 duizend. Er zijn ook goede mogelijkheden om aan de slag te gaan in de bezorging, magazijnen of in klantcontactcentra. Maar niet in elk segment zijn er baankansen. Winkels in schoenen, huishoudelijke producten, kantoorartikelen en boeken bieden beperkte kansen.

50-plusser uit de WW

Vooral jonge verkopers vinden snel weer een baan vanuit een werkloze positie. Zij werken vaak in een flexibele baan naast hun school of studie. De baankansen van de oudere verkoopmedewerkers nemen toe. Verkopers van 50 jaar of ouder met een WW-uitkering, vinden steeds vaker weer de weg naar de arbeidsmarkt. Tegenwoordig vindt zo’n 42% van deze leeftijdsgroep binnen een jaar een baan. Vorig jaar was dit nog maar 26%.

Factsheet detailhandel

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten