Tekort aan truckers en logistiek personeel blijft

geplaatst op 12 mei 2017

Bedrijven in transport en logistiek hebben moeite om geschikt personeel te vinden. Er is niet alleen vraag naar chauffeurs maar ook naar logistiek specialisten, zoals transportplanners. UWV verwacht dat deze tekorten voorlopig zullen aanhouden, zo blijkt uit een arbeidsmarktupdate van UWV over de sector. Na jarenlange krimp als gevolg van de economische crisis neemt sinds 2015 het aantal banen in de transport en logistiek weer toe. UWV rekent op een groei van in totaal 12.000 arbeidsplaatsen dit jaar en volgend jaar.

In de sector transport en logistiek werken 369.000 werknemers en 42.000 zelfstandigen. De sector is daarmee goed voor vier procent van alle banen in Nederland. UWV verwacht tot en met 2018 een toename van 11.000 werknemersbanen en 1.000 banen voor zelfstandigen. Het aantal ontstane vacatures neemt al sinds 2013 toe: van 25.000 in dat jaar tot 37.000 in 2016, een stijging met 48 procent. UWV gaat ervan uit dat dit aantal de komende periode nog iets zal stijgen.  

Chauffeurs 

Op dit moment zijn er 2.300 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Met name vacatures voor gespecialiseerd vervoer zijn moeilijk in te vullen. Het gaat dan om chauffeurs die met gevaarlijke stoffen mogen rijden of een tankauto kunnen besturen. Naast chauffeurs is er ook een groeiende behoefte aan gekwalificeerde transportplanners die zorgen voor een efficiënte inzet van mensen en materieel. In andere beroepen in de sector zijn er eveneens goede kansen voor werkzoekenden, zoals in de binnenvaart of in het personenvervoer.

Vergrijzing  

Het aandeel 55-plussers in de sector vervoer en logistiek is de laatste jaren sterk toegenomen, van 13% in 2004 naar 22% in 2014. De sector heeft vergeleken met andere sectoren minder werknemers jonger dan 25 jaar en meer 55-plussers. Door deze vergrijzing gaan relatief veel werknemers met pensioen en is er een grote vraag naar nieuwe arbeidskrachten. Ondanks dat er bij transportbedrijven steeds meer wordt geëxperimenteerd met technologie, verwacht de sector ook de komende jaren tekorten aan ervaren chauffeurs en goed opgeleide logistieke vakmensen.

Project ‘2000 chauffeurs gezocht’

Om het tekort aan chauffeurs aan te pakken is brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) samen met UWV gestart met een zij-instroomtraject om nieuwe chauffeurs te werven. Binnen het project ‘2000 chauffeurs gezocht’ krijgen chauffeurs in opleiding de rijopleiding en de bijbehorende diploma’s grotendeels vergoed. Ook geldt voor hen een baangarantie. Tijdens informatieavonden kunnen werkzoekenden kennismaken met het chauffeursvak en werkgevers ontmoeten. Voor een overzicht van de komende bijeenkomsten, kijk op werk.nl.

- Lees voor meer arbeidsmarkttrends en –ontwikkelingen de Factsheet transport en logistiek van UWV.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten