U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Meer 50-plussers starten als zelfstandige vanuit WW-uitkering

geplaatst op 02 april 2015

Het aantal 50-plussers dat als zzp’er start vanuit de WW is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren dat er 3.500, tegen 2.500 in 2012. Het zijn vooral mannen die voor zichzelf beginnen; driekwart van de starters is man. De meeste 50-plus zelfstandigen zijn te vinden in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Dit blijkt uit de Barometer 50-plus die UWV vandaag heeft uitgebracht.

Nederland telt 988.000 zelfstandigen zonder personeel. Bijna 43 procent daarvan is 50-plus. De gemiddelde leeftijd van zzp’ers is 48 jaar. De mannelijke zelfstandige vijftigplusser is vooral te vinden in de specialistische zakelijke dienstverlening, de vrouwen in de gezondheids- en welzijnszorg.

Werkhervattingen hoger

De Barometer laat zien dat het aandeel werkhervattingen in de beëindigde WW-uitkeringen aan 50-plussers in de eerste twee maanden van 2015 44,3 procent was. Dat is 4,3 procentpunt hoger dan in dezelfde periode in 2013. Uit deze barometer blijkt ook dat het totale aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers nog steeds licht stijgt. Terwijl het totale aantal WW-uitkeringen aan het dalen is, geldt dat niet voor de groep van 50 jaar en ouder. 
Attitude bepalend voor succes zzp’er


In deze barometer ook een column van Henk Wesselo, directeur van FNV Zelfstandigen. Hij stelt dat ‘de’ 50-plus zzp’er niet bestaat en benadrukt de diversiteit binnen de groep. Meer nog dan de ervaring, onderscheidt de succesvolle zelfstandige zich door de attitude om nieuwe kansen te ontdekken – en daarmee ook zichzelf opnieuw uit te vinden. Daarmee biedt het zelfstandig ondernemerschap vijftigers een uitgelezen kans hun kwaliteiten verder te ontplooien, aldus Wesselo.


Over de Barometer 50-plus

Met de Barometer 50-plus (pdf, 179 kB) geeft UWV een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, zoals het aantal WW-uitkeringen, de uitstroom naar werk en verschillende wetenswaardige nieuwtjes en feiten. De barometer verschijnt iedere twee maanden. De informatie mag vrij worden gebruikt, met vermelding van UWV als bron.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten