U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Ondersteuning door UWV aan werkzoekenden levert geld op

geplaatst op 21 mei 2014

De gesprekken die werkcoaches van UWV voeren met mensen met een WW-uitkering vergroten de kans op werk. Ook de door UWV georganiseerde workshops en competentietesten versnellen de terugkeer naar werk. De kosten van deze re-integratiemiddelen worden ruim terugverdiend, omdat korter gebruik wordt gemaakt van de uitkering. Re-integratietrajecten uitgevoerd door particuliere bedrijven vergroten de kans op werk eveneens, maar zijn niet kosteneffectief. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek “Een goed gesprek werkt” van SEO Economisch Onderzoek. Het bureau onderzocht de netto- en kosteneffectiviteit van de dienstverlening van UWV aan WW-gerechtigden over de periode 2008-2011. Minister Asscher heeft het rapport deze week aan de Tweede Kamer aangeboden.

Onderzoeksbureau SEO concludeert dat bijna alle onderzochte vormen van re-integratiedienstverlening hebben bijgedragen aan een verkorting van de werkloosheidsduur. Dit geldt zowel voor de extern ingekochte, als door UWV zelf ingezette dienstverlening. Door de inzet van re-integratiemiddelen stijgt de kans om binnen anderhalf jaar vanuit de WW aan het werk te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat workshops, competentietesten en gesprekken met de werkcoach die door UWV zijn aangeboden de kans op werk het meest vergroten. De relatief beperkte kosten worden ruimschoots terugverdiend door de besparing op de uitkeringskosten dankzij eerdere uitstroom naar werk.

Prima resultaat
Directeur Werkbedrijf van UWV André Timmermans reageert op de bevindingen van SEO economisch onderzoek: 'Het onderzoek laat zien dat onze dienstverlening meer oplevert dan dat die kost. Dat is een prima resultaat. De kansen op werk van werkzoekenden met een WW-uitkering zijn door onze ondersteuning toegenomen. We bieden onze diensten nu voornamelijk digitaal aan. Mensen die moeilijker aan de slag komen geven we extra ondersteuning via workshops, sollicitatietrainingen en competentietesten. Ook persoonlijk contact tussen de werkzoekende en de werkcoach blijft voor ons belangrijk.'


Lees het onderzoek 'Een goed gesprek werkt'

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten