U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Winnaars UWV Kunstcongres hebben grote thema's klein verwoord

geplaatst op 09 september 2013

Kunstenaars Aafke Steenhuis, Anja de Mooij en Ronald van Dijk zijn de winnaars van de vierde editie van het UWV ‘Kunstcongres met Perspectief’, voor kunstenaars met een arbeidsbeperking.

De winnaars kregen de prijs op 9 september uitgereikt in het Cobra - Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, waar het congres werd gehouden. De jury, onder voorzitterschap van Katja Weitering, Artistiek Directeur bij het Cobra Museum, sprak van originele, gevarieerde werken waarbij grote maatschappelijke thema’s soms klein en indringend zijn verwoord.

Het Kunstcongres met Perspectief is er voor kunstenaars met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering. Uit 132 inzendingen koos de jury drie prijswinnaars en werden twee eervolle vermeldingen toegekend. De winnaars zijn Aafke Steenhuis (58) uit Veghel met het werk ‘Vluchtelingen’, Anja de Mooij (58) uit Kalmthout met het werk ‘Nee’ en Ronald van Dijk (44) uit Breukelen met het werk ‘Boom in Zaadje’. De jury omschreef de winnende kunstwerken als origineel, indringend en zeer gevarieerd in stijl en techniek. Opvallend was volgens de jury dat in meerdere werken grote maatschappelijke thema’s terug kwamen. Jojanneke Dekens (35) uit Deventer en Hanneke Windhausen (46) uit Oosterbeek kregen een eervolle vermelding voor hun werk.

Exposeren

De prijswinnaars mogen een jaar lang exposeren bij UWV, KPN, Sogeti en Philips. Ze ontvangen daarbij een catalogus met een selectie van eigen kunstwerken. Bovendien dingen ze mee naar de mogelijkheid tot het ontwerpen van de RBB-award, voor de jaarlijkse Dag van de Uitvoering. RBB staat voor Rijksbrede benchmark: hierbij worden prestaties, onderzoeken, kennisdeling en samenwerking tussen publieke organisaties met elkaar vergeleken.

Kans

Astrid Hendriks, programmamanager Wajong bij UWV, is verantwoordelijk voor de organisatie van het Kunstcongres. “Het Kunstcongres geeft kunstenaars met een arbeidsbeperking de kans hun talenten te laten zien en contacten te leggen met anderen die hem verder kan helpen. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling en het vergroten van de zelfstandigheid van de kunstenaar. Perspectief dus.”

Galerie

De winnaars uit voorgaande jaren hebben veel baat gehad bij het winnen van de prijs. Zo zijn alle winnaars verbonden aan een kunstgalerie. Hierdoor kunnen de kunstenaars naamsbekendheid verwerven en hun werken verhuren en verkopen.

Winnaars kunstcongres met perspectief 2013

Op de foto (vlnr): Ronald van Dijk, Anja de Mooij en Aafke Steenhuis.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten