U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Groei instroom arbeidsongeschikten gestopt

geplaatst op 10 december 2013

Sinds 2011 is het aantal arbeidsongeschikten dat jaarlijks een beroep doet op de WIA vrijwel stabiel. Ook in 2014 zal de instroom stabiel blijven, verwacht UWV. De stijging van het aantal arbeidsongeschikten tussen 2006 en 2011 was grotendeels het gevolg van demografische effecten, opnieuw ingediende uitkeringsaanvragen en heropening van eerder beëindigde uitkeringen. Ook de groei van het aantal tijdelijke banen heeft voor extra WIA-instroom gezorgd.

Dit blijkt uit onderzoek van UWV dat is gepubliceerd in het UWV Kennisverslag 2013-3 (pdf, 4 MB).
Tussen 2006 en 2011 groeide het beroep op de WIA sneller dan verwacht. Groei en vergrijzing van de beroepsbevolking, heropeningen en het opnieuw indienen van eerder afgewezen WIA-aanvragen verklaren ruim de helft van deze groei in deze periode. De groei van de WIA was het grootst in 2010. De onderzoekers denken dat er een relatie bestaat tussen deze groei en de sterke groei van het aantal tijdelijke banen drie jaar eerder. Mensen met een tijdelijk contract lopen bij ziekte een grotere kans langdurig in de Ziektewet en vervolgens in de WIA te belanden. Werkgevers letten bij contractverlenging namelijk scherp op gezondheid en ziekteverzuim.

Beroep op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft historisch laag

Hoewel het beroep op de WIA tot 2011 sterker steeg dan verwacht, is het jaarlijkse aantal nieuwe arbeidsongeschikten nog steeds historisch laag te noemen. In 1970 stroomden jaarlijks 50.000 mensen in de WAO, oplopend tot 100.000 rond de eeuwwisseling. Na 2001 daalde de WAO-instroom sterk als gevolg van de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter, tot minder dan 60.000 in 2004. Sinds de invoering van de WIA in 2006, is het jaarlijkse beroep op de arbeidsongeschiktheidsregelingen voor werknemers nooit hoger geweest dan 40.000 (WIA en WAO samen). Ondanks de onverwachts sterke groei van de WIA, wordt nog steeds minder beroep op deze regeling gedaan dan voorafgaand aan de invoering van de wet werd voorzien.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten