U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

170.000 mensen via UWV aan het werk

geplaatst op 07 november 2013

In de eerste acht maanden van 2013 vonden ondanks de slechte economische situatie 168.600 werkzoekenden een baan. Dat is iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel is vanuit een WW-uitkering aan het werk gegaan (158.400). UWV kreeg in de eerste acht maanden 24 procent meer WW-aanvragen te verwerken dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit is op te maken uit het Achtmaandenverslag van UWV dat aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is aangeboden.

Als gevolg van de economische crisis krijgen steeds meer mensen te maken met werkloosheid. In totaal zijn er in de eerste acht maanden van dit jaar ruim 400.000 nieuwe WW-uitkeringen toegekend. In 98 procent van de gevallen is de eerste betaling van deze uitkeringen binnen de wettelijke termijn overgemaakt, ruim boven de norm van 90 procent. UWV is in staat het aantal uitkeringen snel te verwerken dankzij digitale dienstverlening en geautomatiseerde verwerking van gegevens. In verband met de verwachte verdere stijging van het aantal WW-uitkeringen worden dit jaar ongeveer 730 extra medewerkers ingezet.

Aantal geconstateerde overtredingen inspanningsplicht groeit

Wanneer WW-gerechtigden geen inspanning leveren bij het zoeken naar werk, kunnen ze gekort worden op hun uitkering. UWV heeft dit jaar tot eind augustus bijna 85.000 overtredingen op de zogenoemde inspanningsplicht geconstateerd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 54.500 overtredingen. De forse groei is het gevolg van de intensievere controle die UWV dit jaar is gestart. Het aantal overtredingen op de inlichtingenplicht (27.900 overtredingen) is vrijwel gelijk gebleven met vorig jaar (28.200). Onder inlichtingenplicht wordt onder andere het tijdig en correct doorgeven van wijzigingen op inkomsten verstaan. In 200 gevallen deed UWV aangifte bij het Openbaar Ministerie.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten