U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Werkloosheid in mei onveranderd

geplaatst op 21 juni 2012

In mei was 6,2 procent van de beroepsbevolking werkloos, er is nog steeds een stijgende trend zichtbaar in de werkloosheid. Het aantal verstrekte WW-uitkeringen is vrijwel onveranderd.


De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in mei uit op 489.000 personen. Hiermee bleef het aantal werklozen gelijk ten opzichte van april. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen uitkomt op 291.000, vrijwel evenveel als in april.

In mei evenveel werklozen als in april

In mei was net als in april 6,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het werkloosheidspercentage van zowel mannen als vrouwen bleef onveranderd. De werkloosheid was in mei voor alle leeftijdsgroepen vrijwel gelijk aan die van april.


Hoewel het aantal werklozen in mei gelijk bleef, bestaat er nog steeds een stijgende trend in de werkloosheid. In de afgelopen drie maanden steeg de werkloosheid met gemiddeld negenduizend personen per maand. Er kwamen per maand gemiddeld vijfduizend werkloze mannen en vierduizend werkloze vrouwen bij. In deze periode is het aantal werklozen onder 45- tot 65-jarigen het sterkst toegenomen.

WW-uitkeringen vrouwen en 55-plussers licht toegenomen

Er werden in mei bijna 37.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en ruim 38.000 beëindigd. Het aantal lopende WW-uitkeringen nam daardoor met duizend af tot 291.000. De daling deed zich alleen voor bij mannen. Bij vrouwen was sprake van een lichte toename. Onder jongeren nam het aantal uitkeringen relatief het sterkst af. Aan 55-plussers werden in mei iets meer uitkeringen verstrekt.

Meer uitkeringen sectoren handel, gezondheidzorg en welzijn

In seizoengevoelige sectoren, zoals de landbouw en de bouw, liep het aantal uitkeringen relatief het sterkst terug. Een toename van het aantal uitkeringen was er in mei vooral in de sectoren handel (+1,4 procent) en gezondheidzorg, welzijn en cultuur (+1 procent). Vergeleken met een jaar geleden was het aantal uitkeringen in laatstgenoemde sector 26 procent hoger.


Meer informatie:

Nieuwsflits Arbeidsmarkt mei 2012 (pdf, 317 kB)

Persbericht CBS en UWV mei 2012 (pdf, 194 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten