U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Tevredenheid (ex-)kankerpatiënten over beoordelingsgesprek WIA verbeterd

geplaatst op 27 september 2012

De samenwerking tussen de kankerpatiëntenbeweging en uitkeringsinstantie UWV werpt haar vruchten af. Donderdag publiceerden zij een gezamenlijk rapport waaruit blijkt dat de tevredenheid onder (ex-)kankerpatiënten over hun beoordelingsgesprek met de verzekeringsarts is toegenomen.

Begin samenwerking

De twee organisaties werken al sinds 2005 samen om de begeleiding van (ex-)kankerpatiënten te verbeteren. Dit naar aanleiding van de herbeoordeling die (ex-)patiënten moesten ondergaan in 2004 en 2005. Deze herbeoordeling leidde bij sommige mensen tot verlaging of verlies van de uitkering. Velen van hen hadden het gevoel dat de verzekeringsarts onvoldoende aandacht had voor de langdurige gevolgen bij kanker, zoals vermoeidheid. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het UWV sloegen daarop de handen ineen. Zij ontwikkelden onder andere een gezamenlijke nascholing voor verzekeringsartsen. En werken samen om ex-kankerpatiënten beter te ondersteunen op het gebied van werkhervatting en werkbehoud.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de ruim 460 deelnemers tevreden is over hun beoordelingsgesprek met hun verzekeringsarts. Gemiddeld kreeg de arts het rapportcijfer 6,7 en bijna de helft gaf een 8 of hoger. Ongeveer 80 procent was het eens met de uitslag over de mate van arbeidsongeschiktheid. Eén op de vijf mensen was ontevreden en gaf het gesprek een onvoldoende.

Ruimte voor verbetering

Inlevingsvermogen en de medische kennis van de arts zijn aspecten die cliënten belangrijk vinden in het gesprek. Maar ook de verwachtingen en de beoordeling zijn van invloed op de waardering van de cliënt. Op deze terreinen valt nog winst te behalen. Verzekeringsartsen die op de hoogte zijn van de gevolgen van de ziekte en behandeling hebben meer tevreden cliënten. Zo vormen geheugen- en concentratieproblemen vaak belemmeringen om het werk goed te kunnen hervatten.

Bijlage: Ervaringen van (ex-)kankerpatiënten met de WIA-beoordeling (pdf, 414 kB)


 

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten