U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Meer Wajongers aan het werk bij reguliere werkgever

geplaatst op 09 maart 2012

Het aandeel werkende Wajongers is sinds het begin 2010 weer toegenomen. Deze groei is volledig toe te schrijven aan het aantal Wajongers dat een baan heeft gevonden bij een reguliere werkgever. Hierdoor is het aantal Wajongers dat bij een reguliere werkgever werkt voor het eerst groter dan het aantal dat werkt in een sociale werkplaats. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde UWV Kennisverslag.

Tussen juni 2010 en juni 2011 zijn veel meer Wajongers aan het werk gegaan dan een jaar eerder (bijna 52.500 tegenover 48.700 een jaar eerder). Het totaal aantal Wajongers is in deze periode met 6 procent gestegen tot 211.000. Voor het eerst werken nu meer Wajongers bij een reguliere werkgever (26.900) dan in de sociale werkvoorziening (25.600). De sociale werkvoorziening heeft ongeveer 100.000 plaatsen en kent weinig verloop, waardoor er nauwelijks werkgelegenheid is voor nieuwe Wajongers. Meer dan 90 procent van de Wajongers die in de sociale werkvoorziening werkten, bleven aan het werk.

Arbeidsparticipatie in de nieuwe Wajong

Uit het UWV Kennisverslag (pdf, 896 kB) blijkt dat Wajongers in de nieuwe Wajong na instroom sneller aan het werk gaan dan Wajongers in de oude Wajong. Vanaf de eerste maand na instroom is er al meteen een stijgende lijn in de arbeidsparticipatie te zien. Dit in tegenstelling tot het beeld bij Wajongers in de oude regeling, waar pas na vier maanden een stijging is waar te nemen in het aandeel werkenden. Van de Wajongers in de nieuwe Wajong werkt eind juni 2011 ruim 18 procent. Een deel van de Wajongers is bij instroom nog niet beschikbaar voor werk, omdat ze nog op school zitten of met hun herstel bezig zijn.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten